A csigától a félelmetes cápáig az állatvilág elképesztő, és egyre növekvő számú megoldást kínál egészségügyi problémáinkra. Íme, néhány példa:

Sertés

A sertésből vett szövetek szívbillentyűként használhatók. A sertésbillentyű hasonló méretű és anatómiai szerkezetű, mint az emberi billentyű. Kevésbé trombogén, ami azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel alakulnak ki vérrögök rajtuk.

Az aorta billentyű szűkület akkor jelentkezik, amikor az aortabillentyű nem nyílik meg teljesen. Ez a szűkület megakadályozza a vér kiáramlását a szívből. Ilyenkor gyakran kicserélik a szívbillentyűt. Természetesen nem csak az aorta, hanem más szívbillentyűk (pl. mitralis, tricuspidalis) is készülhetnek sertés billentyűből. Az ilyen billentyűket biológiai billentyűknek nevezzük.

Az inzulin, amit sertésekből nyernek forradalmasította a cukorbetegség kezelését. A sertésből nyert inzulin áll a legközelebb az emberi szervezethez kémiai szerkezetét tekintve. Ma már Humán inzulinokat használunk, amiket baktériumokkal vagy gombákkal termeltetünk, genetikai beavatkozást követően. Sőt, eljött az inzulin analógok kora, amikor már nem teljes inzulin molekulával gyógyítunk, hanem annak csak egy részével, mivel az inzulinhatáshoz nem szükséges a teljes inzulin molekula, elég csak egy része is.

Zöldajkú kagyló

A zöldajkú kagylóban egy eicosatetraenoic nevű sav található, amelyet ízületi fájdalom kezelésére használnak. A gyógyító erejét több mint 100 évvel ezelőtt fedezték fel Új-Zélandon. Kutatók később rájöttek, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van, jobb, mint a fájdalomcsillapítóknak. Kapható Regenovex néven pirula formában is.

Cápa

Egy kondroitin nevű molekula, ami a cápaporcban található, segít leküzdeni az ízületi fájdalmat és ízületi gyulladást, segít a porcot rugalmassá tenni és a blokkoló enzimeket lebontani. A kondroitin segít a szervezetnek új porcot termelni. Az osteoarthritis előrehaladását is megakadályozza.

Tehenek

Kollagén: a kollagén egy speciális, szívós, rostos, óriás molekula, ami összeköti a bőr és az izmok szöveteit – tehenekből kivonva csökkenti az ízületi fájdalmat azáltal, hogy csökkenti a vérben az úgynevezett reumatoid tényezőt és tumor nekrózis faktort. A szarvasmarha kollagén összegyűlik az ízületekben, ösztönzi a porcsejteket, hogy több kollagént termeljenek.

Csiga

Gyógyító hatását figyelték meg a csiga nyálnak törött csontok és bőrhibák kezelésekor Chilében. Olyan anyagokat tartalmaz, mint az allantoin, kollagén, elasztin, amiket a csiga arra használ, hogy „megjavítsa” a házát.

Selyemhernyó

A selyemhernyók egy serrapeptase nevű enzimet állítanak elő, amely megemészti a gyulladásos vagy elhalt szöveteket az emberben. A német állami kórház-ban vizsgálták meg a serrapeptase hatását posztoperatív duzzanat és fájdalom esetén. Azoknál a betegeknél, akik megkapták a kezelést 3 nappal a műtét után 50 %-os duzzanatcsökkenés volt megfigyelhető.

Orvosi pióca

Az orvosi pióca alkalmazása több ezer évre tekint vissza, a pióca nyálából kivont Hirudin ma is az egyik leghatékonyabb véralvadás gátló szerünk.

Medveepe

A medveepe (ursodezoxi cholsav, ursus=medve) az epeköves betegekben és a máj bizonyos betegségeiben igen jótékony hatással bír.

Kolosztrum

A tehén előteje a colostrum is hatékonyan véd minket bizonyos bélfertőzések és vírus fertőzések ellen is kiugróan magas immunglobulin tartalmaz és fehérje bontó enzimtartalma miatt.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!