Ma már nem telik el nap, hogy ne hallanánk arról, hogy Európa demográfiai katasztrófa felé közelít, hiszen az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt az átlagéletkor, ezáltal egyre több az idős ember, arányaiban egyre kevesebb a fiatal, ami pedig tarthatatlan a gazdaság szempontjából, a nyugdíjak szempontjából, stb. Pedig, ha valamire, akkor erre büszkék lehetnénk. Büszkék lehetnénk arra, hogy egyre több idős embert látunk és még büszkébbek arra, hogy egyre több egészséges, idős embert látunk. Egyes kutatók szerint az ember genetikai állománya alapján akár 120 évig is élhetne, saját magunk teszünk igen sokat azért, hogy ez véletlenül se forduljon elő: dohányzás, ivás, egészségtelen táplálkozás, mozgás hiány, stressz, stb.

Ha létezik célcsoport, akiknél az egészséges táplálkozásnak különösen nagy jelentősége van, akkor az éppen az idősek. Idős korban lassul a szervezet anyagcseréje, ezáltal teljesen természetes, ha egy idős ember kevesebb táplálékot vesz magához. Problémát az jelent, ha alultáplálttá válik, vagy éppen ellenkezőleg, a megszokott kalóriát viszi be, ezáltal jelentős túlsúlyra tesz szert. Idősebb embereknél a lelassult anyagcsere mellett gyakran csökken a táplálék hasznosulási aránya is, s az így kialakult alultápláltság számos betegség forrása lehet. Nagyon fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy megfelelő táplálkozással, kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal az időskori betegségek 85%-a megelőzhető vagy jelentősen lassítható lenne. Nem lehet tehát eléggé hangsúlyozni, hogy idős korban mennyire fontos odafigyelni arra, hogy mit eszünk, mit iszunk, mennyit mozgunk, hogyan élünk?

Több, átfogó tanulmány nagyon érdekes eredményeket mutat. Nem meglepő eredmény, hogy a legsúlyosabb táplálkozási problémák azoknál az idős embereknél alakulnak ki, akik kórházakban, egyéb egészségügyi intézményekben vannak, míg a legjobb táplálkozásból fakadó egészségi állapottal a családdal élők rendelkeznek.

A legfontosabb tény adatok az idősek táplálkozási szokásai kapcsán:

- nagy mennyiségben fogyasztanak fehér lisztből készült pékárút és csak igen kis hányadban teljes kiőrlésű péksüteményeket
- napi rendszerességgel fogyasztanak gyümölcsöt, zöldséget, ami mindenképp nagyon pozitív, viszont sajnos igen sok cukros befőttet és lekvárt esznek
- az idősek körében a szénsavas üdítők és cukros gyümölcslevek fogyasztása nem magas, ami szintén igen pozitívnak tekinthető, azonban sokan kevés folyadékot isznak
- többségüknél azonban jelentős túlsúly tapasztalható és még gyakoribb az ún. abdominális elhízás, mely a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét nagyon megnöveli
- halat csak nagyon kis mennyiségben fogyasztanak, pedig az omega zsírsavakra különösen nagy szükségük lenne

Idős korban kivételesen fontos tényező a csontok állapota és egyértelmű prioritás a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitel. Mivel az omega zsírsavakban gazdag, főként hal fogyasztása igen alacsony, ezért az omega-3, omega-6, és omega-9 zsírsavakat pótolni kell. Különösen fontos a folyadékpótlás, melynek elsősorban természetes forrásból (ásványvíz, tisztított víz, stb.) kell származnia.

A sokak által preferált időskori vitamin készítményekkel szemben (melyek ráadásul igen sok jódot tartalmaznak) a legfontosabb a D-vitamin, omega zsírsavak és zöld növényekből készült keverékek fogyasztása lenne.

Az USA-ban ma már több mint százezer százéves ember él, de a szuper százévesek száma (ők 110 év felettiek) is meghaladja a négyezer főt. Japánban 40 000 százéves ember él, náluk az átlag életkor 85 év.

Mivel az emberek átlagos élettartama évente 4 hónappal növekszik a fejlett világban, sokan már a cikk elején említett 120 évet túlhaladott álláspontnak tartják, mivel semmiféle objektív adat ezt amúgy sem támasztja alá. Vannak kutatók, akik az ember élettartamát 130 évben vagy az felett jelölik meg.

Valószínű, nekik van igazuk, mert több olyan emberről tudunk, aki bizonyítottan 120 évnél tovább élt, pedig tudósaink korábbi becslése szerint ehhez nem lett volna joguk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!