A kellemetlen szájszag, rossz lehelet nagyon sok embert érint. De mi állhat a dolog hátterében?

A probléma gyakran visszavezethető a dohányzásra, vagy a nem rendszeres fogmosásra. Ezek hatására a baktériumok felszaporodnak a szájban és ők okozzák a kellemetlen állapotot.

Azonban nagyon sok olyan embernél is tapasztalhatók a tünetek, akik rendszeresen mosnak fogat, nem dohányoznak és sok mentolos cukorkát szopogatnak. Az ő esetükben a kellemetlen tüneteket a mandula kövek okozzák. Igen, a helyzet az, hogy nem csak vesekő vagy epehólyag kő létezik, hanem mandula kő is. A mandulakő kis fehér pötty formájában tűnik fel a mandulán.

Gyakoribb az előfordulás azoknál, akiknek mandula gyulladásuk volt, vagy száraz a szájuk (pl. fájdalomcsillapító hatására).

A mandula a torok két oldalán elhelyezkedő, nyirokszövetből álló képződmény. Az immunrendszer részeként tevékenykedik, a felső légúti fertőzések elleni küzdelemben van szerepe. A mandula úgy viselkedi, mint egy háló, felfogja a vírusokat, baktériumokat.

A mandula kövek (tonsilloliths) elmeszesedett baktériumokból, nyálkából és ételből állnak. Akiknek a manduláján megtalálhatók ezek a kövek, gyakran arról számolnak be, hogy fémes ízt éreznek a szájukban. A felnőtteket jobban érinti a mandulakő kialakulása, mivel a manduláik nagyobbak. A mandula felszíne meglehetősen göröngyös, olyan, mint a Hold felszíne, és ahogyan növekszünk, ezek a kráterek is növekednek és egyre nagyobb eséllyel akad fenn rajtuk valami.

Mandulakő kialakulását elősegítő tényezők:

- mandulagyulladás
- bizonyos vérnyomás csökkentő gyógyszerek
- fájdalomcsillapítók
- antidepresszánsok

A gyógyszerek főként a szájszárazság kialakulása révén befolyásolják a kövek kialakulását.

Egy brazil tanulmány a mandulagyulladásban és rossz leheletben szenvedő betegek 75%-ában talált mandula követ. A mandulakő egyébként sokféle tünetet okozhat és gyakran szabad szemmel nem látható, csak CT vagy MRI tudja kimutatni (sokszor takarásban van ugyanis). A kő elhelyezkedésétől és méretétől függően nyelési fájdalmat okozhat, ami gyakran a fülbe sugárzik. Gyakran ezek a kövek, melyek átlagosan 2-5 milliméter nagyságúak, maguktól lejönnek, ilyenkor a beteg legtöbbször lenyeli.

A megelőzésben nagy szerepe van a megfelelő szájhigiéniának, a rendszeres, alapos fogmosásnak, a nem alkoholos szájvizek használatának. Sokat segíthet a sós vizes öblögetés, illetve a Folyékony klorofill használata, mely erős, természetes fertőtlenítő szer is egyben.

A klorofillos gargalizálás azért jó, mert a végén az oldatot le is lehet nyelni, ezáltal olyan mélyre engedhetjük le a torkunkban az anyagot, amit más gargalizáló szerrel már nem tehetünk meg, mert onnan már nem tudjuk visszajuttatni a szánkba és kiköpni, lenyelni pedig nem célszerű őket. A klorofillt viszont ha lenyeljük, csak jót teszünk vele a szervezetünknek.

Fontos emellett a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása is, mely kimossa a lerakódásokat a mandulából.

Folyékony klorofill - Folyékony klorofill
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!