A világ legidősebb embere jelenleg 122 éves. Kutatók szerint 2030-ra körülbelül egymillió 100 évnél idősebb ember fog élni a Földön. Mások szerint már megszületett az az ember is, aki 150 éves koráig fog élni.

Aubrey de Grey, a cambridge-i egyetem kutatója szerint évente átlagosan kb. 3 hónappal nő az emberek várható élettartama. Japánban 2010-ben már több mint 44 000 száz évnél idősebb ember éstemcell.jpglt.

Sok kutató szerint ez a tendencia azonban romlani fog, hiszen futótűzként terjed az elhízás „járványa” a fejlett országoktól a fejlődő országok irányába.

De Gray szerint nem az a cél, hogy egészségtelen emberek tömegei képződjenek, hanem éppen az, hogy legyőzzük az „idős kor” nevű betegséget. A kutató szerint az öregedésnek nem kellene szükségszerűen együtt járnia a betegségek kialakulásával. Véleménye szerint az őssejt terápia komoly lökést fog adni ennek a folyamatnak.

De Gray és más kutatók is úgy gondolják, hogy az őssejt terápia segítségével egy napon képesek leszünk a betegség okozta szövet károsodások (pl. az agy vagy szív esetén) kijavítására. Elméletileg ebben az esetben akár előfordulhat az is, hogy egy ember 1000 évig él.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!