A komplementer medicina (CAM – Complementary and Alternative Medicine) egy teljes új irányvonal a fejlett világban, egyre több elfogadója, alkalmazója és eredménye van.

Az emberek többsége meglehetősen szélsőségesen gondolkodik, vannak, akik görcsösen ragaszkodnak a gyógyszerekhez és kizárják a természetes alapú készítmények hatásosságát, mások teljes mértékben elutasítják a gyógyszereket és csakis a természet által megalkotott szerekben bíznak.

Mint a legtöbb esetben, az igazság itt is valahol fél úton található. A gyógyszereket józan ésszel nem lehet elutasítani, hiszen – igenis ki kell mondani – bizonyos betegségek egyszerűen megoldhatatlanok gyógyszerek alkalmazása nélkül. De ugyan ezzel a józan ésszel kell elfogadnunk azt is, hogy legkiválóbb gyógyszereink legnagyobb része a természetben előforduló vegyületekből származik. Léteznek a Földön olyan természetes anyagok, vegyületek, melyek gyógyító hatással vannak szervezetünkre, erősítenek minket és megóvják szervezetünket a legsúlyosabb betegségektől.

Korunkban a prevenció kérdése a legfontosabb dolog, a modern medicina alapját ez képezi. A szívinfarktust, rákot, az agyvérzést, a tüdőembóliát, - és még sokáig folytathatnám – megelőzni sokkal egyszerűbb, mint gyógyítani. És itt a „sokkal” szó nem is tükrözi eléggé azt a nagyságrendi különbséget, ami a két eljárás között van.

Nyugodtan kimondhatjuk, modern világunkban nap, mint nap emberek ezrei, tízezrei halnak meg feleslegesen, legtöbbjük problémája megfelelő odafigyeléssel, időben még visszafordítható lenne.

És lássuk be, hogy a valódi prevencióban nem a gyógyszerek segítenek minket, hanem azok az anyagok, vegyületek, alkaloidák, melyek évezredek, sőt évmilliók alatt jöttek létre a természet „kemencéjében”. A modern orvostudomány, gyógyszerkutatás, gyógyszergyártás a természethez képest még csak pár órás újszülött.

Éppen ezért, azoknak, akik elutasítják a természetes hatóanyagokat, le kellene szállniuk a magas lóról, hiszen a prevenció terén nem sok jót tudtak felmutatni az elmúlt években. Majdnem az összes kombinált, kutyult készítmény megbukott és kiderült, sokkal többet árt, mint használ. Gondoljunk csak a prevenciós célból használt aszpirinre, a „mindenható” polypillre, a statinok bizonyos csoportjára. Pár nappal ezelőtt egy hatalmas tanulmány zárult le, ami egyértelműen bebizonyította, hogy az aszpirin prevenciós célból történő szedése azoknál, akiknél még soha nem következett be szív-, és érrendszeri esemény, kifejezetten káros, és ez a sokak által istenített módszer: KERÜLENDŐ!

Így tehát azok, akik elutasítják a természet kincseit, ugyan akkora hibát követnek el, mint azok, akik semmibe veszik gyógyszereinket. A végletekben történő gondolkodás az orvostudomány területén soha nem visz előre.
Nem szabad tehát két táborba tömörülni, ki ebbe, ki abba tartozik, hanem ki kell használnunk azt, amivel rendelkezünk.

Ezért is nevezik ezt mindenhol a világon komplementer, azaz kiegészítő medicinának. A komplementer medicina célja az, hogy a két tényező ne csupán összeadódjon, hanem a szinergia révén megsokszorozódjon, multiplikálódjon.

Az Egyesült Államokban már felismerték az emberek igényét a komplementer medicinára, és elkezdték beleintegrálni az egészségügyi rendszerben. Ez már most meglátszik a szabályozáson és az eredményeken. Ma Magyarországon leírni egy étrend-kiegészítőre, hogy milyen hatással lehet a beteg emberre bűn, és súlyos szankciókat von maga után. Ezzel szemben Amerikában már minden további nélkül olvashatjuk a dobozon, hogy pl. „Májerősítő készítmény, mely támogatja a máj megfelelő működését”. Ugyanez Magyarországon több százezres vagy milliós bírságot vonna maga után. Hiába van szakirodalom arról, hogy az adott készítmény milyen hatással van a máj működésére, minden lényegtelen, a termék nem gyógyszer, a címkén tehát csak az szerepelhet, hogy a „fogyasztása nem helyettesíti a vegyes étrendet”.

Egy szemléletes példa: van 3 üveggolyónk: A, B és C. A-nak ugyan olyan a színe, mint B-nek. B-nek ugyan olyan a színe, mint C-nek. Ezek után egyértelmű a következtetés: A-nak is ugyan olyan a színe, mint C-nek. Ezt a rendkívül bonyolult következtetést Magyarországon tilos levonni.

Az Omega 3-6-9 zsírsavak bizonyítottan csökkentik a káros LDL koleszterint. Az XY termékben omega 3-6-9 zsírsav van. Az XY termékről mégsem lehet azt állítani, hogy csökkenti a káros LDL koleszterint.

Azért ha belegondolunk, ez elég szomorú.

Ettől függetlenül az emberek többsége már ösztönösen megérezte vagy megtapasztalta, hogy van élet a gyógyszereken túl is, sőt, ezek kombinálása a meglévő gyógyszerekkel jobb eredményt hoz.

A prémium kategóriájú, kiváló minőségű étrend-kiegészítők támogatják szervezetünket, erősítenek minket a külső és belső káros hatásokkal szemben, és elősegítik egészségünk megőrzését vagy éppen visszaszerzését.

Ezek a készítmények természetes vegyületeket tartalmaznak, rendkívül szigorú minőségi szabványok alapján készülnek és teljesen biztonságosak. Sajnos ez nagyon sok gyógyszerről nem mondható el. Modern életünkben, amikor folyamatosan érnek minket külső és belső károsító tényezők (sugárzások, kipufogó gázok, egészségtelen ételek, stressz, stb.), egyszerűen nélkülözhetetlenek.

Egy tökéletes világban, ahol mindenki nyugodt lehetne, egészségesen étkezhetne, nem kellene szorongania, friss levegőt szívhatna, talán nem is lenne szükségünk rájuk. De hol vagyunk ettől?!

És ne felejtsük el: genetikai kódolásunk alapján élhetnénk akár 120 évig is, életünk legnagyobb részében egészségesen. Helyette élünk 70 évet, aminek jelentős részét betegségben töltjük.

Ezen sürgősen változtatnunk kell! Változtassunk életünkön, hiszen minden lehetőségünk meg van rá!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!