A hosszú láncú omega-3 zsírsavak (Ecosapentaenoic acid = EPA, Docosahexaenoic acid = DHA) kritikus fontosságúak az agy és a szemek megfelelő működéséhez. A tipikus „nyugati étrend” meglehetősen szegény a jó minőségű omega-3 zsírsavakban, helyette nagy mennyiségben tartalmaz különböző feldolgozott növényi olajokat.

A magzat fejlődése során az agy változása megy a leggyorsabban végbe az anyaméhben. A terhesség alatt a magzat teljesen ki van szolgáltatva az anyának, hogy megkapja a fejlődéséhez szükséges értékes zsírsavakat. Ha az anya szervezete EPA és DHA hiányban szenved, a szervezet inkább elvonja saját idegsejtjeitől azokat, hogy a baba megkapja a szükséges mennyiséget. Ez azonban egy abszolút nem kívánatos állapot és hatással lehet az anya idegrendszerére, akár idegrendszeri elváltozásokat is okozhat (szülés utáni depresszió, hormonális változás, fejfájás, stb.). 
 
Az agy fejlődése annyira intenzív folyamat, hogy a szervezet fejlődéséhez szükséges energia kb. 70%-át elvonja. 
 
A kutatók által javasolt napi 650mg EPA/DHA bevitel, mely a normál fejlődéshez szükséges, messze felülmúlja az átlagos fogyasztást (150mg).
 
DHA hiány vs. gyermekkori betegségek
 
Az újszülött alacsony DHA státusza a neurológiai problémák elsődleges oka lehet. Kutatók megmérték a DHA, más esszenciális zsírsavak és a transz-zsírok szintjét a gyermekek vérében és azt találták, hogy az idegrendszeri problémákkal küzdő gyerekek között szignifikánsan alacsonyabb volt a DHA szint és magasabb a transz zsírsavak szintje, mint az egészséges gyerekeknél. 
 
Más korábbi tanulmányok az alábbi rendellenességekkel hozták kapcsolatba a DHA alacsony szintjét:
 
-figyelemzavar
-alacsonyabb szintű izomfunkciók
-koordinációs zavarokdha.jpg
 
Ahogy öregszünk és szervezetünk folyamatosan nélkülözi az EPA és DHA zsírsavakat, megnő a depresszió, bipoláris rendellenesség, skizofrénia és öngyilkossági hajlam kialakulásának esélye. 
 
Kutatók szerint azonban szerencsére a DHA hiány és az általa okozott strukturális zavarok visszafordíthatók egészséges, gyulladáscsökkentő, omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel. Az EPA és DHA fogyasztása ráadásul gyors változást eredményezhet. 
 
Milyen a tipikus gyulladáscsökkentő diéta?
 
-gazdag antioxidánsokban, fitonutriensekben, zöldségekben és gyümölcsökben
-jó minőségű zsírsavakat tartalmaz (olíva olaj, tökmagolaj)
-száraz, fehér húsok a főbb állati eredetű fehérjeforrások (csirke, hal)
-omega-3 zsírsavakban gazdag    
-tipikus fűszerek: fahéj, gyömbér, oregano, kurkuma, rozmaring
 
Az omega-3 zsírsavakban gazdag, gyulladáscsökkentő diéta hatására javulhat a figyelem, a koncentrálóképesség, a hangulat és enyhülhetnek bizonyos neurológiai problémák. 
 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!