Lábunkon szó szerint hemzsegnek a gombák, egy friss kutatás szerint sokkal több gomba él bizonyos testrészeinken, mint azt valaha is gondoltuk. Még a kutatókat is meglepte a szám, amikor azt vizsgálták, hány különböző élősködő telepszik meg lábunkon, könyök hajlatunkban vagy éppen a fülünk mögött.

A marylandi kutatócsoport mintákat vett a tanulmányban résztevőktől a legkülönbözőbb helyekről: hallójárat, szemöldök, fej, fül mögötti rész, sarkak, lábujjak, körmök, karok, könyök, mellkas, orrlyuk, tenyér, ágyék, stb. 

Megállapították, hogy a gombák előszeretettel telepednek meg a tenyéren, a könyök hajlatban és az alkaron. Ahol azonban a legjobban érzik magukat és ahol a legtöbben összejönnek, az a láb. DNS-szakaszok elemzésével arra az eredményre jutottak, hogy a sarkakon 80 féle, míg a lábkörmökön 60 féle különböző gomba tanyázik. A lábujjak közötti részt szintén 40 féle gomba tekinti otthonának. 

Az emberi láb tehát egy igazi gombatenyészetnek mondható, ezért különösen fontos, hogy olyan helységekben, ahol sokan mászkálnak mezítláb, vegyünk fel papucsot, ha nem akarjuk, hogy a gombák az egyik ember lábáról a másikéra kerüljenek.  

Különösen fontos ez azoknak, akiknek eleve gyengébb az immunrendszerük és hajlamosabbak a fertőzésekre. 

Természetesen nem kell ettől megijedni, hiszen ez a láb természetes flórájának tekinthető, ugyan úgy, ahogyan beleinkben is számos baktérium megtalálható. Ezek nélkül a gombák nélkül a bőr sokkal védtelenebb lenne a fertőzésekkel és más, pusztító organizmussal szemben.  

Ezek a gombák ugyanis savakat termelnek, melyek csökkentik a bőr pH-ját, ezáltal védik a bőrt a kórokozóktól. A másik evolúciós jelentőségük pedig a különböző aromás illatanyagok termelése, melyek saját, egyedi testszagunkért felelősek. 

A legjobban akkor tarthatjuk fenn bőrünk érzékeny flórájának természetes egyensúlyát, ha távol tartjuk magunktól azokat a kémiai anyagokat, amik ezt az egyensúlyt felborítanák (különböző erős vegyi anyagokat tartalmazó tusfürdők, krémek, stb.).

Az alternatív gyógyítók szerint a legjobb dezodor a lime, bőrünkre pedig a legjobb a kókuszolaj és a shea vaj. Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás mind-mind segíti bőrünk ép flórájának fenntartását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!