Napi 3 000 lépés, hetente 5 alkalommal igen jelentősen csökkenti a II-es típusú cukorbetegség és az elhízás kockázatát.

Forrás: British Medical Journal

Ha ezt a mozgásmennyiséget napi 10 000 lépésre emeljük, szintén heti 5 alkalommal, akkor már nagyon sokat tettünk egészségünk érdekében.
Korábbi tanulmányok már találtak kapcsolatot a fizikai aktivitás és a csökkent inzulin rezisztencia és BMI index között. Ez a két faktor felelős leginkább a diabétesz kialakulásáért.

A legtöbb kutató éppen ezért azt javasolja, hogy lehetőség szerint mindenki tegyen meg naponta 10 000 lépést. Már napi 3 000 lépés is igen jó hatással van szervezetünkre, de érdemes ezt a mennyiséget fokozatosan emelni és elérni a napi 10 000 lépést.

Ausztrál kutatók 5 éven keresztül vizsgálták a kutatásban résztvevőket és megállapították, hogy azoknál, akik a legtöbb lépést tették meg naponta jelentősen kisebb BMI-értéket, csípő méretet, derék körfogatot és inzulin érzékenységet mértek azokhoz képest, akik a legkevesebb lépésszámot tették meg.

{$up_uri}walking.jpg


Az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség népbetegségnek számít a modern világban, évről-évre rengeteg embernél diagnosztizálják a betegséget, világszerte, de kifejezetten magas azok száma is, akik nem is tudnak betegségükről. A cukorbetegség és elhízás nem csak a felnőtteket, hanem a fiatalokat is egyre inkább érinti. Egyes fejlett országokban a 20 év alatti fiatalok és a felnőttek 10%-a szenved II-es típusú cukorbetegségben.

Az I-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, melynek során a szervezet megtámadja saját szerveit és elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. Ezzel szemben a II-es típusú cukorbetegség vagy az inzulin rezisztencia miatt alakul ki vagy azért, mert a szervezet nem képes megfelelő mennyiségű inzulint előállítani. A II-es típusú diabéteszt leginkább az életmód és a nem megfelelő táplálkozás okozza.

Az ember genetikusan raktározásra van „programozva”. Ezek a „takarékos” gének a felelősek azért, hogy a táplálék minden mg-ját hasznosítsuk, vagy ha erre nem vagyunk képesek, akkor raktározzuk el (zsír formájában) az ínséges időkre. De az ínséges idők elmúltak, a gének maradtak. A megoldás az egyensúly. Le kell mozognunk, el kell égetnünk azt, amit megeszünk, nem kell raktároznunk. Ezért kell minden nap mozognunk, méghozzá sokat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!