A repceolaj csökkentheti a koleszterin és vérzsír szintet azokban a betegekben, akik születésük óta magas koleszterin szinttel rendelkeznek.

A születéstől fogva tartó magas koleszterinszint (familial hypercholesterolemia) egy genetikai rendellenesség eredménye, mely rendszerint magas LDL koleszterin szinttel jár. Az LDL a rossz koleszterin, melynek fontos szerepe van a korai szív és érrendszeri (kardiovaszkuláris) betegségek kialakulásában.

A repceolaj 5 hónap alatt 29%-kal képes csökkenteni az LDL és triglicerid szintet egy ausztrál kutatás szerint. A repceolaj összetétele az olívaolajhoz hasonlít. Magas a telítetlen zsírsav tartalma, ami csökkenti a koleszterin szintet.

Ma a 45 év feletti emberek 70%-ának magas a koleszterinszintje, ami megnöveli a koronária betegség (koszorúér) és stroke kialakulásának valószínűségét.

Pedig a kutatási eredmények azt mutatják, hogy minden 4. infarktusban elhalálozott ember megmenthető lenne a koleszterinszint csökkentésével. Mindössze 10% csökkentés már ezt eredményezné. Ezzel emberek millió menekülhetnének meg a szív eredetű elhalálozástól.

Az ideális koleszterin szint 5mmol/l alatt van, a nagyon magas szint pedig 7,8 fölött.

Mi is a koleszterin?

A koleszterin egy zsírféleség, mely a szervezet különböző sejtjeiben normálisan is előfordul. A zsírsavlánc végén egy szterán váz van. A sejtmembránok felépítésében meghatározó szerepet játszik, így minden sejtben jelen van. A molekula lapos korong alakú. Kórós esetben kerül a véredények falába (érelmeszesedés) és pl. már 1769-ben az epekövekben is kimutatták (koleszterin kövek).

{$up_uri}koleszterin.jpg


Probléma akkor keletkezik, ha felhalmozódik a vérben, és a felesleg lerakódik az érfalban, mely érelmeszesedéshez, többek között szívkoszorúér-elmeszedéshez, ez pedig infarktushoz vezethet. Ilyenkor a koszorúér a koleszterin felhalmozódás és egy társuló véralvadék következtében elzáródik, s az ér által ellátott szívizom terület elhal.

Honnan kerülhet koleszterin a vérkeringésbe?

A vér koleszterin szintje két fő forrásból származik. Részben a táplálkozásból, elsősorban állati eredetű zsírok fokozott fogyasztásából, másrészt a koleszterin belső, májban történő fokozott termelődéséből, mely gyakran öröklötten fordul elő.

Ez a két fő koleszterinforrás – bélrendszerből történő felszívódás és a máj által történő termelés – azonos jelentőségű és közel azonos mennyiségű. Ha csupán az egyik forrást gátoljuk, a másikból még jelentős mennyiségű koleszterin juthat a keringésbe. Más kutatások szerint az arányuk 70% máj, 30% táplálék. Normálisan a táplálékkal bevitt felesleges koleszterint a májban a koleszterin szintézisét gátolja, de ez a mechanizmus sok esetben nem működik tökéletesen.

Ezért, amennyiben súlyos szív és érrendszeri betegség mellett magasabb a koleszterinszint, célszerű mindkét fő forrást egyszerre gátolni.

A nemzetközi vizsgálatok alapján a 4,5 mmol/l koleszterinszint alatt jóval kisebb az esélye az infarktus előfordulásának. Akinek korábbi szívinfarktusa mellett cukorbetegsége van, az ajánlott koleszterinszint 3,5 mmol/l.

Mi emeli a koleszterinszintet?

A túlsúly, valamint a túlságosan sok telített zsírsavat, vagy telítetlen, de transz zsírsavakat tartalmazó ételek emelik a koleszterin szintjét. Bizonyos vesebetegségek is koleszterinszint emelkedést eredményezhetnek, valamint a pajzsmirigy alul működése (hypothyreosis), a cukorbetegség (főleg annak 2-es típusú formája). Bizonyos gyógyszerek is emelhetik a szintjét, pl. a vízhajtók egy csoportja (a thiazidok), ill. a béta-blokkolók többsége a védő HDL koleszterin szintet csökkentik!

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

A British Medical Journalban megjelent kutatás szerint 7 olyan „szupertáplálék” létezik, mely csökkenti a koleszterin szintet, ezáltal a szív és agyi infarktus kialakulásának kockázata 76%-kal csökken.

A 7 „szupertáplálék” a következő:

1, Hal
2, Zöldség
3, Gyümölcs
4, Mandula
5, Fokhagyma
6, Napi egy pohár vörösbor (nem több!)
7, Fekete csokoládé (max. egy kocka naponta)

Az ideális testsúly elérése és megtartása, a rendszeres testmozgás csökkenti a vérnyomást, a vércukor szintet, és a koleszterin szintet is.

Koleszterinszint csökkentését elősegítő táplálék-kiegészítők:

SuperGreens - SuperGreens

Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

Omega E-ssentials - Omega E-ssentials
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!