Sajnos a legtöbb cukorbeteg ember nem törődik megfelelően vérnyomásával, holott a magas vérnyomás az abnormális vércukorszint mellett jelentősen befolyásolhatja életkilátásaikat. Régóta tudjuk, hogy a túlsúly növeli a stroke és szívinfarktus rizikóját nem cukorbetegek esetében is, cukorbetegeknél azonban ideális testsúly mellett is komoly rizikó emelkedést jelent a magas vérnyomás. Ennek legfőbb oka az, hogy cukorbetegség esetén az erek falát alkotó sejtek, melyek felelősek a normál vérnyomás fenntartásáért, károsodhatnak.

A cukorbetegség a kis és nagy ereket egyszerre károsítja, a kialakult kombináció (cukorbetegség+magas vérnyomás) pedig halálos lehet. Ugyanez a károsodás megy végbe az agyban is, ami agyvérzés kialakulásához vezethet. Az agyban lévő erek megrepedhetnek és az agy bevérezhet, vagy beszűkülhetnek és egy vérrög hatására elzáródhatnak (vérzéses stroke, ill. lágyulásos stroke, ez utóbbi kb. 4-szer gyakoribb!).

Ez utóbbi állapotot (érszűkület) tovább súlyosbíthatja a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás (mindkét állapot gyakori cukorbetegségben).
diabcorb.jpg
Éppen ezért cukorbetegeknél a vérnyomás beállítása és rendszeres kontrollálása életmentő lehet. Esetükben a cél, hogy vérnyomásuk ne haladja meg a 130/80-as étéket.

A Diabetes UK felmérése szerint a cukorbeteg populáció fele szenved magas vérnyomásban, szemben a nem cukorbetegeknél mért 30%-kal. Ez a különbség igen számottevő!

A cukorbetegek áltagosan 10 évvel korábban halnak meg, mint nem cukorbeteg társaik, s ez nagyban köszönhető a betegséggel járó komplikációknak, mint a stroke, szívinfarktus vagy veseelégtelenség.

Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely rendszerint már gyermekkorban kialakul, míg a 2-es típusú cukorbetegség legfőbb oka a túlsúly. A magas vérnyomás mindkét esetben növeli a stroke kockázatát, de 2-es típusú diabéteszben még gyakoribb.

Javasolt étrend-kiegészítők:

-    omega zsírsavak
-    ganoderma gyógygomba
-    SuperGreens vagy Young pHorever Greens 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!