Megöregedni, majd meghalni. Ez így természetes, így tanítják az egyetemeken, de valóban így is van? Nézzük meg, az utóbbi évtizedekben mi mindent tudtunk meg, az „öregségről". Pl. az Alzheimer kór nem az öregség velejárója (szellemi leépülés és teljes elbutulás feltartóztathatatlan folyamata), hanem egy nagyon súlyos degeneratív betegség, melynek lényege bizonyos amyloid plakkok feldúsulása az agyban. A Parkinson kór elsősorban az agy substantia nigra állományának a progresszív pusztulása miatt alakul ki, aminek szintén semmi köze nincs az öregséghez.

A fogínysorvadás következtében kialakuló időskori fogvesztés pedig az évtizedeken át tartósan fennálló C-vitamin hiánynak (sub skorbut állapota) tulajdonítható, valamint a dohányzás ínykárosító hatásának és a nem megfelelő szájhigiénének. Az ajánlott napi 60-80 mg C-vitamin ugyanis csak erre elegendő. Szent-Györgyi és Linus Pauling (ketten három Nobel díj tulajdonosai) naponta több gramm C-vitamin fogyasztását ajánlották, mégis mindketten majdnem 100 évig éltek egészségben.

A fogszuvasodás betegség. A finomított szénhidrátoknak nagy szerepe van kialakulásában. Az évi 136 kg/fő cukorfogyasztás azért megteszi a hatását. Abszolút elkerülhető, ha a cukrokat kihagyjuk az étrendünkből, az édes ízt pedig pl. Steviával pótoljuk.steviapor20g.jpg
 
Ha már a cukornál tartunk, az évi 60 kg finomított szénhidrát fogyasztásunk miatt kb. 600 ezer cukorbetegről tudunk és legalább ugyanennyien vannak a cukorbetegség előszobájában (IGT, IGF).

Mint kiderült, az erek elmeszesedése szempontjából a megelőző állapot éppen olyan veszélyes, mint maga a cukorbetegség. Akkor az ennek talaján kialakult szürke hályog, zöld hályog, szívinfarktus, agyi stroke, veseelégtelenség megint csak nem az öregség következménye.
 
A csontjainkból az évek során elvész a kalcium (csontritkulás), ezért sok-sok tejivásra bíztatnak minket. Minél többet iszunk, annál több csontot vesztünk és mire egy felnőtt eléri a 80. életévét, majdnem 8 cm-rel alacsonyabb lesz, mint húszévesen volt. A számtalan patológiás törésnek is ez az oka (combnyaktörés leggyakrabban). Pedig lehet, hogy napi 2000 NE D3 vitamin rendszeres fogyasztásával mindez megelőzhető lenne, ugyanis életünk legnagyobb részében krónikus D3 vitaminhiány állapotában vagyunk.

A kopaszság szintén egy bizonyos kor után természetes, pedig nem kizárt, hogy a táplálék elégtelen ón tartalma okozza az esetek többségében.

Sokan keresik a „mama főztjét”, a gyermekkor ízeit, szegény feleségüket szapulják, pedig csak cink hiányuk van, ami miatt nem érzik olyan jól az ízeket és szagokat, mint régen.

mfd3.jpgKalciumot sem fogyasztunk eleget, mert félünk a vesekövektől, pedig a szervezet kalcium tartalmának a 99%-a a csontokban van és az onnan felszabadult kalcium és a kevés D vitamin felelős a folyamat kialakulásáért.

Az alkohol elpusztítja a májsejtjeinket és tönkreteszi a szívizmot és az agyat is. Ez lenne az öregség?

Az alkohol okozta progresszív elbutulásnak külön neve is van, Korszakov szindróma.

Tudták, hogy 1993-ban egy kínai-amerikai orvos csoport rákellenese diétát dolgozott ki és alkalmazott Kína Hinaj tartományában, ahol a legtöbb máj, nyelőcső és gyomorrákos ember élt? Az étrendjüket C vitaminnal, E vitaminnal, béta karotinnak és szelénnel dúsították. Az eredmény: 10 éven belül a rákbetegségek gyakorisága 21%-kal csökkent!

A rézhiányos pulykák fele elpusztult 13 hét alatt aorta aneurizma szakadásban, melynek több mint félmillió növendék pulyka esett áldozatául, egy véletlen miatt rosszul, rézhiányosan összeállított pulykatáp miatt.

A szelén hiánya többek közt szívizom elfajulást okoz. Külön neve is van, Keshan kór. A magyar talaj szelénben különlegesen szegény, így az itt termelt növények is kevés szelént tartalmaznak. Jó, hogy szelénes kenyér már kapható.

Na, de az ősz hajszálak és az ősz szakáll csak természetes, nem?
 
Életünk során a SOD (superoxid dizmutáz) enzimnek az aktivitása fokozatosan csökken. A „negyedik X” táján már egy ezredére csökken egy csecsemőéhez képest. És lássunk csodát, pont ebben az időben kezdenek megjelenni az ősz hajszálak, egyre több és több, mert a hidrogén peroxid szintje jelentős mértékben megemelkedik bennünk (a fodrász is ezzel veszi ki a haj színét) és a hajban lévő pigment anyagok termelődéséért felelős melanin szint is lecsökken, ezáltal bekövetkezik a hajszálak kifehéredése (ŐSZÜLÉS).

Tudjuk, az elefántos elélnek majdnem 100 évig, az órásteknősök pedig 100-200 évig. Napóleon kedvenc teknőse pát éve pusztult el, mert véletlenül át ment rajta egy Jeep. A Mamutfenyők több mint ezer évet élnek, de még ma is él Kos szigetén Hippokratész 3000 éves olajfája.
 
A sejtek osztódása közben felhalmozódó hibák feldúsulása jó magyarázat lehet a halálra, de nem az öregségre. Korábban azt hittük, az emberi élettartam szorosan meghatározott. Miért, miért nem, ezt éppen 120 évben határoztuk meg. Szép kerek szám, csak nem igaz. Tucatjával ismerünk százhúsz évnél idősebb embereket (ők nem tanulták meg rendesen a tankönyveket).

Szóval fogalmunk sincs arról, hol van az a bizonyos határ, de ha szétnézünk a világban, körülöttünk nem öreg, hanem beteg emberek sokaságával találkozunk.
 
Ezen az állapoton pedig megfelelő vitaminok, esszenciális zsírsavak, nyomelemek fogyasztásával, ésszerű diétával (cukorszegény, rost gazdag), változatos étrenddel (olíva olaj, kókusztej, halak), megfelelő étrend-kiegészítőkkel, sok mozgással, az alkohol és a dohányzás kerülésével, igen is nagyon sokat segíthetünk. A halhattalanság ugyan nem jön el, de az „öregség nevű” komplex betegség tömeg jórészt elkerülhető.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!