A melanoma a legveszélyesebb bőrrák típus. A legtöbb bőrrákból eredő haláleset oka a melanoma.

A melanoma a bőr pigment termelő sejtjeinek (melanin) kóros elfajulása. A melanin felelős a bőr és a haj színéért. A melanoma a szem színes részét is érintheti.

A melanoma elsődleges tünetei lehetnek:

- megváltozott anyajegy
- gyulladt, fájdalmas bőrszövet, kinövés
- vagy valamilyen növekedő bőrszövet.

A legfontosabb előjelek, melyeket figyelni kell a bőrön:

- aszimmetrikus forma
- szabálytalan szegély
- eltérő árnyalatok, színek
- 6mm-nél nagyobb megjelenés

A melanoma esetében különösen fontos a korai felismerés, mert a beteg életkilátásait ez nagyon nagy mértékben befolyásolja. Általában évente egyszer érdemes felkeresni bőrgyógyász szakembert kontroll céljából.

A melanoma a normál bőrszöveten is megjelenhet, de gyakran anyajegyből vagy egyéb bőrszövetből indul ki. Velünk született anyajegyek is elrákosodhatnak és kialakulhat belőlük a melanoma. A melanomának 4 különböző típusát ismerjük: az egyik kifejezetten idősekben alakul ki nagyobb számban, egy másik pedig az afroamerikai emberekben.

Meglehetősen ritkán melanoma kialakulhat a szájban és a szemen is. Ezeket általában a fogorvos vagy szemész orvos fedezi fel. Még ritkábban, de melanoma kialakulhat a nyelőcsőben, végbélben, vagy pl. a húgyutakban is.

A melanoma nagyon gyorsan képes terjedni, és bár a bőrrákok között a legkevésbé gyakori, előfordulási aránya folyamatosan nő, ezáltal világszerte egyre több ember halálát okozza.

A melanoma kockázata az évek előrehaladtával nő, de fiatal, egészséges (legalábbis ezt gondoljuk) embereket is megtámadhat.

A melanoma kialakulása és a napozás, illetve ultraibolya sugárzás mennyisége között sokak szerint egyértelmű kapcsolat van, főleg világos bőrű, hajszínű és szem színű emberek körében gyakori.

A melanoma legfontosabb irodalmi rizikófaktorai:

- nagy mennyiségű ultraibolya sugárzás, napozás
- hólyagos leégés gyermekkorban
- szolárium használat

Egyéb rizikófaktorok:

- melanoma előfordulása a családban
- érintkezés egyéb rákkeltő anyagokkal, vegyületekkel (pl. arzén, kátrány, stb.)
- nem típusos anyajegyek a bőrön
- gyenge immunrendszer (pl. AIDS, leukémia, szerv transzplantáció, stb.)
- bizonyos gyógyszerek is növelik a melanoma kialakulásának kockázatát (pl. RA bizonyos gyógyszere)

Aki bármilyen elváltozást észrevesz a bőrén, azonnal forduljon specialistához. A bőrgyógyász diagnózisát biopsziával lehet alátámasztani. Ez rendszerint az elváltozott bőrfelület eltávolítását jelenti. Egy speciális biopsziával megvizsgálható, hogy a rák tovább terjedt-e a közeli nyirokrendszerbe? Ha valakinél melanomát diagnosztizálnak, CT-vel vagy egyéb röntgen berendezéssel kell ellenőrizni, hogy a rák nem terjedt-e tovább?

A melanoma kezelése

A melanoma kezelésének legfontosabb része a rákos bőrszövet eltávolítása sebészeti úton. Az, hogy mekkora szövetet kell eltávolítani, leginkább attól függ, hogy a melanoma mennyire mélyre nőtte be magát?

Ha a melanoma tovább terjedt a környező nyirokcsomókba, akkor azokat is el kell távolítani. Az interferon használata javasolt a műtétek után.

Ha már a rák átterjedt egyéb szövetekbe vagy szervekbe, a kezelés sokkal nehezebb. Ebben a stádiumban a melanoma már gyakran nem gyógyítható. Ma még jellemzően a megszokott protokollt alkalmazzák a betegeknél (kemoterápia, sugárkezelés), de már vannak klinikai fázisban olyan gyógyszerek, melyek hatékonyak lehetnek ebben a kórképben.

Mivel a melanoma egy különösen agresszív rákféleség, még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre. Ez jellemzően a közvetlen, káros napsugárzás csökkentésével, magas faktorszámú napozó készítményekkel, és a szoláriumozás mellőzésével lehetséges.

És mint minden rákos daganat esetén, itt is igen komoly jelentősége van az immunrendszer erősítésének, hiszen a legfőbb szövetségesünk a rák elleni harcban saját immunrendszerünk.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!