Előítéleteink és téves képzeteink alapján úgy gondoljuk, a kőkorszaki ember húst hússal evett, mégis makkegészséges volt. Mi ezzel a megállapítással a probléma?

Majdnem biztos, hogy sajnos nem igaz. A hús ritka, nehezen elérhető csemegének számított, leginkább az utolsó jégkorszakban szorult rá igazán az ember, mert nem nagyon volt más lehetősége.

De a húsok (a halakat kivéve) nagy mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakat, míg telítetlen zsírsav tartalmuk is főleg transz zsírsavak formájában lelhető fel bennük.

A transz zsírsavak pedig emelik a koleszterin szintet (azon belül is az LDL, azaz rossz koleszterin szintjét), ezzel elősegítik az erek falában a koleszterin dús plakkok kialakulását, melyek ha megrepednek, akkor a felületükön pár perc alatt vérrög képződik és az adott eret elzárhatja. Így alakul ki a szívinfarktus, ill. a stroke is.

{$up_uri}neand.jpg


A transz zsírsavak fogyasztása révén megnő a prosztata, az emlő, a vastagbél és a végbél rákok kialakulásának a valószínűsége is.

Ezzel szemben a többszörösen telítetlen omega 3-6-9 zsírsavak cisz változatai (nem hő kezelt, mert akkor könnyen transz módosulatok keletkeznek) GÁTOLJÁK AZ EREK FALÁBAN A KOLESZTERIN LERAKÓDÁSÁT, A VÉRRÖGKÉPZŐDÉST, CSÖKKENTIK A VÉRNYOMÁST ÉS BIZONYÍTOTTAN EGYES DAGANATOS BETEGSÉGEK KIALAKULÁSÁT IS MEGELŐZHETIK.

Ezeket a zsírsavakat szervezetünk nem tudja előállítani, hanem a táplálkozással kell bevinni őket, ezért nevezzük őket esszenciális zsírsavaknak.

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az esszenciális zsírsav bevitelünk az itteni normálisnak mondott táplálkozás mellett elégtelen. Ezen változtatni ma már egyszerű, mivel igen jó minőségű esszenciális zsírsavakat tartalmazó készítményeink vannak.

Visszatérve a paleolit emberre, tudjuk, hogy kb. 30-35 évet élt, de még jóval később, a késő középkorban is a régészeti ásatások eredménye szerint az emberek alig 5%-a élte meg a 60. életévét. (Még a felvilágosodás korában, Franciaországban a gyermekmenhelyeken a halálozási ráta közelítette a 80%-ot!)
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!