A koleszterin egy zsírféleség, mely a szervezet különböző sejtjeiben normálisan is előfordul.
Honnan kerülhet koleszterin a vérkeringésbe?
A vér koleszterin szintje két fő forrásból származik. Részben a táplálkozásból, elsősorban állati eredetű zsírok fokozott fogyasztásából, másrészt a koleszterin belső, májban történő fokozott termelődéséből, mely gyakran öröklötten fordul elő.
Ez a két fő koleszterinforrás – bélrendszerből történő felszívódás és a máj által történő termelés – azonos jelentőségű és közel azonos mennyiségű. Ha csupán az egyik forrást gátoljuk, a másikból még jelentős mennyiségű koleszterin juthat a keringésbe.
Ezért, amennyiben súlyos szív és érrendszeri betegség mellett magasabb a koleszterinszint, célszerű mindkét fő forrást egyszerre gátolni.
A nemzetközi vizsgálatok alapján a 4,5 mmol/l koleszterinszint alatt jóval kisebb az esélye az infarktus előfordulásának. Akinek korábbi szívinfarktusa mellett cukorbetegsége van, az ajánlott koleszterinszint 3,5 mmol/l.
SuperGreens csomagok - SuperGreens csomagok

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!