A koleszterin egy zsírféleség, mely a szervezet különböző sejtjeiben normálisan is előfordul.

Probléma akkor keletkezik, ha felhalmozódik a vérben, és a felesleg lerakódik az érfalban, mely érelmeszesedéshez, többek között szívkoszorúér-elmeszedéshez, ez pedig infarktushoz vezethet. Ilyenkor a koszorúér a koleszterin felhalmozódás és egy társuló véralvadék következtében elzáródik, s az ér által ellátott szívizom terület elhal.

Honnan kerülhet koleszterin a vérkeringésbe?

A vér koleszterin szintje két fő forrásból származik. Részben a táplálkozásból, elsősorban állati eredetű zsírok fokozott fogyasztásából, másrészt a koleszterin belső, májban történő fokozott termelődéséből, mely gyakran öröklötten fordul elő.

Ez a két fő koleszterinforrás – bélrendszerből történő felszívódás és a máj által történő termelés – azonos jelentőségű és közel azonos mennyiségű. Ha csupán az egyik forrást gátoljuk, a másikból még jelentős mennyiségű koleszterin juthat a keringésbe.

Ezért, amennyiben súlyos szív és érrendszeri betegség mellett magasabb a koleszterinszint, célszerű mindkét fő forrást egyszerre gátolni.

A nemzetközi vizsgálatok alapján a 4,5 mmol/l koleszterinszint alatt jóval kisebb az esélye az infarktus előfordulásának. Akinek korábbi szívinfarktusa mellett cukorbetegsége van, az ajánlott koleszterinszint 3,5 mmol/l.

SuperGreens csomagok - SuperGreens csomagok

http://www.drtihanyi.hu/uploads/SGporcseppflakon.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!