Alvás közben sok változás történik testünkben.

Immunrendszer: a kutatások azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik megvonták maguktól az alvást hajnali 3 és 7 óra között, csökkent a vérükben azoknak a sejteknek a száma, amelyek a fertőzések ellen küzdenek a szervezetben. Köztudott, hogy alvás közben az immunrendszer nagyon hatékonyan dolgozik.

Testhőmérséklet: a legtöbb szervrendszer működése csökken alvás közben, a pulzusszám is csökken az anyagcserével és a testhőmérséklettel egyetemben.
Izmok: újraépülnek mély alvás közben. Kutatók kimutatták, hogy azok az emberek, akik az alvás előtti ébrenlétet kemény fizikai aktivitással töltötték, több időt aludtak mélyen.

{$up_uri}sleep.jpg


Bőr: egyes kutatások rámutattak arra, hogy alvás közben a bőr kiszárad. Egy pohár víz vagy éjszakai krémek is képesek ellensúlyozni ezt a hatást. Az alváshiány negatívan hat a bőrre, valószínűleg azért, mert a növekedési hormonok ilyenkor nem tudják kifejteni hatásukat. A fekete karikák a szem körül az alváshiány jelei.

Viselkedés: az érzelmeket erőteljesen befolyásolja az alvás mennyisége, mert ebben a kérdésben az agykéreg érintett, ami napközben nem tud pihenni ezért fontos kihasználnia az éjszakai alvásidőt. Alváshiánykor ingerlékenység, apátia, rossz koncentráció, agresszió, dezorientáció, paranoia léphet fel.

Tanulás: bár elsajátítunk új dolgokat napközben, mégis a tanulási folyamat a 8 óra alvás során megy végbe. A vizsga előtti alvás legalább annyira fontos, mint a tanulás előző nap. A kutatók kimutatták, hogy azok, akik nem alszanak az előző napi tanulás után, kevésbé fognak emlékezni az anyagra.

Az, hogy az alvás milyen fontos, az is bizonyítja, hogy az élő kövületnek számító teknősök és porcos halak is a nap egy részét alvással töltik. Az alvásmegvonás hatásait vizsgáló kísérleteket pedig mindig idő előtt abba kellett hagyni, mert a megfigyelt egészséges személyek nagyon súlyos, nem ritkán életveszélyes állapotba kerültek.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!