Eljött az ideje, hogy szembenézzünk a nagy, erős ellenféllel. Magyarországon az emberek 52%-a szív és érrendszeri betegségben hal meg.

Mindenütt a fejlett világban ez az elsőszámú halálok, de ilyen pocsék arányok csak nálunk figyelhetők megEnnek pedig fő oka abban rejlik, hogy hazánkban a szív és érrendszeri betegségek megelőzése nem megfelelő hatékonyságú.

Ezért van az, hogy nálunk a férfiak születéskor majdnem tíz évvel kevesebb életévre számíthatnak, (míg a nőknél ez kb. 5-6 év), mint a szomszédos Ausztriában.

A fő rizikófaktorok:

- a magas koleszterin és triglicerid szint,
- a magas vérnyomás,
- az elhízás (különösen annak hasra lokalizálódó formája),
- a cukorbetegség,
- a magas húgysavszint,
- a dohányzás,
- az alacsony HDL (védő koleszterin) szint,
- a mértéktelen alkohol fogyasztás.

Az alkohol - ellentétben a tévhitekkel - a szív eredetű halálozást, és az összes halálozást is jelentősen növeli, ha meghaladja a bevitel a napi 2-3 dl bornak megfelelő mennyiséget! Az alkohol ugyanis sejtméreg, így toxikus a szívre, májra, agyra is, valamint emeli a vérnyomást! Sok beállíthatatlan magas vérnyomás mögött alkoholfogyasztás áll!

Az bypass műtétre kerülő, ill. koszorúér tágításon és stent beültetésen átesett betegek 25%-a cukorbetegségben szenved. A korai és a kései halálozásuk is sokkal magasabb, mint azon sorstársaiké, akik nem szenvednek cukorbetegségben.

A vérnyomás, a koleszterin, az életkor, valamint a nem alapján képzett index segítségével néhány másodperc alatt bárki megállapíthatja saját veszélyeztetettségének mértékét - azaz, hogy 10 éven belül mekkora a valószínűsége annak, hogy infarktust kap (lásd Score táblázat – Európa, ill. Framingham beosztás – USA).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/score.jpg


A baj az, hogy ránk nézve ezek a táblázatok hízelgőek, hiszen a magyar adatok sokkal rosszabbak!

Írtam már arról, hogy ha a húgysav szint meghaladja a 416 mikromol/l-t, férfiaknál az infarktus valószínűsége 77%-kal, míg nőkben 300%-kal növekszik meg!

Az infarktusos betegek 30-50%-a egy éven belül meghal és ennek a halálozásnak a fele az első két órában következik be.

Ha az infarktusos beteg bejut a kórházban és ott a leghatékonyabb módon kezelik (azonnali tágítás és gyógyszert kibocsájtó stent, stentek beültetése a szűkült érszakaszokba), akkor is a betegek halálozása 5-6% az első 12 órában az intenzív osztályon. Ha ebben a kezelésben nem részesül, ez az érték felmegy 15-20%-ra is.

Ma a világon kétmillió ilyen beavatkozást végeznek és a bypass műtétek száma is eléri a 7-800 ezret évente.

A nálunk sokkal előbbre járó USA-ban is a vezető halálok a szívbetegség (de „csak” 20%, ill. az egyéb érrendszeri betegségekkel együtt is „csak” 25%, és NEM pedig 52%-mint nálunk!!!).

Mit tehetünk tehát?

Fogyasszunk naponta legalább egy 1l SuperGreens zöld italt, mert ennek hatására csökkenni fog a , testsúlyunk, a vércukrunk, a koleszterin értékeink (hiszen a növényekben lévő fitoszterinek - növényi koleszterinek - megakadályozzák az állati koleszterin felszívódását, míg ők maguk csak nehezen szívódnak fel) és a húgysav szintünk is. A vérnyomás érték is lejjebb száll, mivel az ital nátriumot alig tartalmaz. Mellette könnyebben megtartható, hogy a napi só fogyasztásunk ne haladja meg a 4g-ot (egyébként naponta átlagosan 12g sót eszünk!).

Ezt célszerű kiegészíteni az Omega 3-6-9 kapszulával, ami ideális arányban tartalmazza az omega 3-6-9 zsírsavakat, ezáltal emelkedik a védő koleszterin szintünk (HDL), csökken a triglicerid szint, valamint a vérrögképződésre való hajlam (plakk stabilizáló hatás).

Persze, aki el tud fogyasztani minden nap 40 dkg tengeri halat, annak nincs rá szüksége (egyéb esetben 1-3x1 kapszula a napi adag).

A dohányzást el kell hagyni és naponta legalább 40 percet kell mozogni, még ha csak séta formájában is.

Nincs mire várnunk, a „velem úgy sem történik meg” a struccra és nem a gondolkodó emberre jellemző. Mentsük meg magunkat, amíg nem késő!


http://www.drtihanyi.hu/uploads/framingham.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!