Bár új típusú hibrid búzafajaink sokkal nagyobb hozammal kecsegtetnek, mint az ősi fajták (tönköly, alakor), ennek kemény ára van. Az ár pedig nem más, többek közt, minthogy ezek a fajták rendkívül fogékonyak a fuzárium gombafertőzésre. Ez a gomba öt féle mikotoxint termel és ezek a toxikus anyagok nagyon károsak az ember és állat számára egyaránt. Nézzük őket sorjában.

1.Dezoxi-valenol: az immunrendszer működését károsítja

2.Zearaleon: ösztrogénszerű hatást fejt ki, ezért gyermekekben korai pubertás és az ezzel járó összes nem kívánatos hormonális mellékhatás megjelenhet. A magas ösztrogén szint felnőtt korban hajlamosíthat az emlő karcinómára

3.Fumizin: májtoxikus vegyület

4.Nivalenol

5.T-2, H-2 toxinok: immunrendszer károsítók

rye.jpg

A gomba közvetlenül a maghéj alatt képez mikroszkopikus fonadékokat, ezért pl. az ilyen búzából készült teljes kiőrlésű kenyér még sokkal ártalmasabb, mintha a gabonát rendesen lehántolták volna és tiszta fehér kenyeret fogyasztanánk.

De nincs ez így sem a rozs, sem a zab, sem az árpa esetében. Ezek a gabona fajták a fuzáriummal szemben ellenállóak, ezért a fertőzés sokkal kevésbé érinti őket. Tehát a teljes kiőrlésű rozskenyér, a zabkenyér, zabkása midig biztonsággal fogyasztható.

Az ősi búzafajták szintén ellenállóbbak (tönkölybúza), ezért az ebből készített kenyér is lehet teljes kiőrlésű, szemben a  búza hibridekből készült kenyerekkel. 

Bár a kukorica nem ebbe  a csoportba tartozik, de itt kell megjegyezni, hogy a kukorica is nagyon fogékony a fuzárium gombafertőzésre, még a hibrid búzánál is fogékonyabb. Az ősibb fajták (pl. lila kukorica) azonban sokkal ellenállóbb. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!