A Calgary Egyetem (Általános Orvostudományi Kar)a által végzett vizsgálat megállapította, hogy a fogászati amalgámból folyamatosan távozik higany gőz, melynek 80 százaléka azonnal felszívódik a tüdőn keresztül és bejut a véráramba, ahonnan szinte azonnal eljut a sejtekhez. A tömésekből származó higany gőz a legtöbb emberben elsődleges forrása a higanyszennyezésnek. 

A felnőttek 80 százaléka rendelkezik amalgámtöméssel, ami 4-40 mg higanygőzt szabadít fel naponta, a tömések számától, méretétől, fogcsikorgatástól és egyéb fémek jelenlététől függően. Ezt a higanykibocsátást ösztönözzük olyan mindennapos tevékenységekkel, mint a rágózás, evés, forró tea vagy kávé ivása, fogászati kezelések vagy fogtisztítás. 

Ennek hatása jelentősen eltérhet az érintett szövetek és szervek, valamint más genetikai tényezőktől függően. Dr. Russel Blaylock szerint a higany a szervezet különböző részeit károsíthatja, bár az ideg-, immun- és kardiovaszkuláris rendszer szenvedi a legtöbb károsodást. Továbbá állítása szerint egyre több bizonyítékot találnak a higanymérgezés szerepére az Alzheimer-kór és egyéb neurodegeneratív betegségek kialakulásában.

A British Dental Journal folyóiratban 2001-ben megjelent cikk szerint a fogorvosi rendelők 15-20 százalékában a biztonsági limit 10-szerese volt a higanygőz koncentráció. 

Hogyan lehet védekezni a higanymérgezés ellen? 

Amennyiben rendelkezik amalgámtöméssel, cseréltesse ki azokat! A fogorvosának a következő protokollt kell követnie:

1.    Egy gumi gát használatával megakadályozza az amalgám törmelék lenyelését vagy belélegzését.

2.    Letakarja a beteg arcát, megakadályozva az amalgám részecskék és a higanygőz bőrre és szembe kerülését.

3.    Orron át való légzést biztosít.

4.    Magas erősségű szívást biztosít a kezelt területen.

5.    A gát mögött nyálszívót használ, hogy megakadályozza a higanygőz gáton való áthaladását.

6.    Az amalgám eltávolítása után alaposan leöblíti a gátat, hogy eltávolítsa a kóbor részecskéket.

7.    Eltávolítása után vízzel hűti az amalgámot, hogy csökkentse a higany elpárolgását.

8.    Eltávolítás közben nagy darabokra vágja az amalgámot. 

9.    A gumi gát eltávolítás után alaposan kiöblíti a szájat.

10.    Megfelelő légszűrő rendszert használ a fogászati rendelőben. 

Az amalgámot, ha ma fedezték volna fel, egészen biztosan egyetlen országban sem  engedélyeznék a használatát. Ha pedig ez így van (már pedig így van), akkor talán itt lenne az ideje az amalgámtömések végleges betiltásának. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!