A tanulmányok nagy részében kiemelt figyelmet szentelnek az LDL koleszterin (rossz koleszterin) szint csökkenésnek, ugyanakkor alig tesznek említést a HDL koleszterin emelésének a lehetőségéről (jó koleszterin).

Nagyon leegyszerűsítve arról van szó, hogy az LDL koleszterin az, ami lerakódik az artériák falában, míg a HDL koleszterin az erekben lerakódott koleszterint onnan „kiviszi” és a májba szállítja.

Pedig a Framingham Study szerint (mely 1949 óta folyamatosan tart, és mint ilyen, a világon a legelfogadottabb vizsgálat sorozat) a HDL koleszterinszint csökkenése HÁROMSZOR jobb előjelzője egy bekövetkező infarktusnak, mint az LDL koleszterinszint emelkedése.

Nos, ennek az az oka, hogy amíg az LDL koleszterinszint csökkentésére igen sokféle gyógyszerrel rendelkezünk, addig HDL koleszterinszint emelő gyógyszerünk alig van, ill. amiket használunk, azok bizony a HDL koleszterinszintet nem emelik, sőt némelyikük jelentősen csökkenti a szintjét. Van egy két HDL emelő készítmény, de ezeknek nagyon kellemetlen mellékhatásai vannak, ezért nem terjedtek el. És persze a fő ok:

Ma a HDL koleszterinszintet három féle módon emelhetjük:

1. testmozgás: legalább naponta negyven perc kilépő séta vagy kocogás, ill. egyéb testmozgások
2. mérsékelt alkohol (főleg vörös bor) fogyasztás
3. omega 3 zsírsavakat tartalmazó halolaj vagy növényi olajakat tartalmazó kapszulák (napi 1-4g/nap). És erre valóban szükség van, mert nem vagyunk képesek napi 35 dkg tengeri halat elfogyasztani, mivel őseink nem voltak tengeri népek, génjeink erre nem tesznek minket alkalmassá.

{$up_uri}artery2.jpg



Ezt a három tényezőt levédeni nem lehet, gyógyszerré nem lehet őket nyilvánítani, így hát direkt gyógyszergyári érdekeltség nincs mögöttük.

Az omega 3 zsírsavak a HDL koleszterin szint emelése mellett még egy nagyon kedvező tulajdonsággal is bírnak: csökkentik a vér triglicerid (vérzsír) szintet is, ami szintén nagyon kívánatos.

De az LDL koleszterint is tudjuk természetes módon csökkenteni, ha naponta 5 adag zöldséget elfogyasztunk. A bennük lévő növényi szterinek az állati eredetű, ill. a májunk által szintetizált és a bélbe került koleszterin visszaszívódását akadályozzák.

Akiknek ennyi zöldség elfogyasztása naponta nem megy, azoknak ajánlott a Super Greens zöld ital, vagy a Green Magma (zöldárpa csíra) italpor, mert ezekkel is nagymennyiségű növényi szterin vihető be a szervezetbe, magakadályozva az összkoleszterin szint emelkedését. A triglicerid szintet (vérzsír) is csökkenthetjük természetes módon, ha kevesebb szénhidrátot eszünk: a szénhidrát napi bevitele ne haladja meg 130g-ot.

Mivel évente fejenként 40kg cukrot fogyasztunk és a gyümölcscukor (fruktóz) fogyasztásunk is több százszorosára nőtt az elmúlt 100 évben, ez egyáltalán nem tűnik megoldhatatlan feladatnak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!