Nem telik el nap, hogy ne hallanánk arról, hogy a dohányzás milyen ártalmas az egészségre, nézzük meg, mely vegyületek azok, melyek leginkább veszélyeztetik egészségünket?

Kutatók szerint a cigaretta több, mint 4 000 különböző vegyületet tartalmaz. Ezek legnagyobb része mérgező és károsíthatja sejtjeinket, mások karcinogének, azaz rákot okozhatnak.

Acetaldehid:
ezt a rákkeltő vegyületet gyanta és ragasztó előállításához használjuk. Kutatók szerint az acetaldehid elősegíti más veszélyes vegyületek felszívódását a tüdőben.

Aceton: az aceton egy oldószer, melyet sokan használnak körömlakk lemosására. Az aceton irritálja a szemet, az orrot és a torkot. Tartós érintkezés sorén károsíthatja a májat és a veséket.

Akrolein: elterjedt gyomirtó, a könnygáz egyik alkotóeleme. Nagyon mérgező és irritálja a szemet és a légzőrendszert.

1-amino-naftalin: gyomirtók alkotóeleme, karcinogén.

2-amino-naftalin:
ez a vegyület húgyhólyagrákot okozhat.

Ammónia: asztmát okozhat és emeli a vérnyomást. Tisztítószerként használjuk leginkább.

Benzol: a benzin alkotóeleme, többféle rákot is okozhat, többek között leukémiát.
1,3 – butadién: latex, gumi és neoprén anyagok előállításához használjuk. Kutatók szerint rákkeltő.

Butiraldehid: ez a vegyület a tüdő és az orrjárat felső rétegén hat, irritálja azokat.

Kadmium: jól ismert rákkeltő anyag, károsítja az agyat, a veséket és a májat.

Katekol: emeli a vérnyomást és irritálja a felső légutakat, Kiütést is okozhat a bőrön.

Króm: tüdőrákot okozhat.

Krezol: belélegzése irritálhatja a torkot, orrot és a felső légutakat.

Krotonaldehid: üzemanyagokban található, kutatók szerint károsíthatja az emberi immunrendszert és változásokat eszközölhet a kromoszómákban.

Formaldehid: orrüregi rákot okozhat, károsíthatja a bőrt, a tüdőt és az emésztőrendszert.

Hidrogén-cianid: hányingert, fáradtságot, fejfájást és légzési problémákat okozhat.

Hidrokinon: károsíthatja a központi idegrendszert, a szemet és bőrirritációt is okozhat.

Izoprén: hasonló az 1,3 – butadiénhez, bőr, szem és nyálkahártya irritációt okozhat.

Higany: károsíthatja az agyat és a veséket. Emellett a higany gyomorproblémákat és anémiát, azaz vérszegénységet is okozhat.

Metil-etil-keton: károsíthatja az idegrendszert, emellett irritálhatja a bőrt, szemet és orrot.

Nikkel: jól ismert rákkeltő anyag, mely ezen felül asztmát is okozhat.

Nitrogén-monoxid: a szmog és a savas eső legfőbb összetevője, kutatók szerint megnöveli olyan betegségek kialakulásának esélyét, mint az Alzheimer-kór, Parkinson-kór és Huntington-kór.

NNN, NNK és NAT: az NNN és az NNK rákkeltő vegyületek, míg a NAT-ról csak feltételezik, hogy az lehet. Az NNK a tüdőrákkal van kapcsolatban.

Fenol: nagyon mérgező vegyület, főként a központi idegrendszert, szív-, és érrendszert, a tüdőt, a veséket és a májat támadja meg.

Peroxinitrit: kifejezetten rákkeltő, az egyik legagresszívebb szabad gyök.

Propionaldehid: a tüdőt, bőrt és szemet irritálja, fertőtlenítőszerként használjuk.

Piridin: a szemet és a felső légutakat irritálja, idegességet, fejfájást és hányingert okozhat. Ezen felől májkárosító hatása is van. Oldószerként használjuk.

Kvinolin: oldószerként, valamint a korrózió megelőzésére használjuk. Irritálja a szemet, károsíthatja a májat és genetikai mutációkat okozhat. Kutatók szerint rákkeltő.

Rezorcin: irritálja a szemet és a bőrt.

Sztirol: irritálja a szemet, rontja a reflexeket és fejfájást okozhat. Megnöveli a leukémiák kialakulási esélyét.

Toluol: memóriazavart, hányingert, gyengeséget, anorexiát és agykárosodást okozhat.

Nikotin: a nikotin nem rákkeltő, azonban hozzászokást eredményezhet. A dohányzást a nikotin hiánya miatt nagyon nehéz abbahagyni. A nikotin nagyon gyorsan hat, belélegzést követőn 15 másodpercen belül az agyba jut. Ha nem lenne nikotin a cigarettában, nem okozna hozzászokást, így sokkal kevesebb dohányos lenne világszerte. A nikotin hányingert, hányást, depressziót okozhat, s emellett a magzatra is veszélyes. Erős méreg, a halálos adagja felnőttre számítva kevesebb, mint 60mg.

Szénmonoxid: a szénmonoxid egy mérgező gáz és azért rendkívül veszélyes, mert nincs íze és szaga. 200-400-szor erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén. A carbohemoglobin már az oxigén szállításában nem vesz részt, így könnyen okozhat oxigén hiányos állapotot. A szénmonoxid tartós belélegzése kómához és halálhoz vezethet. Csökkenti az izom-, és szívműködést, fáradtságot, gyengeséget, szédülést okoz. Különösen mérgező a magzat számára, valamint a tüdő és szívbetegeknek.

Kátrány: számos rákkeltő vegyületet tartalmaz. Amikor valaki belélegzi a cigarettafüstöt, a kátrány 70%-a tüdőben marad. Ez könnyen leellenőrizhető egy közönséges zsebkendővel. Ha valaki beszívja a cigarettafüstöt, de nem „tüdőzi le”, majd a füstöt egy zsebkendőt a szája elé téve kifújja, barna folt jelenik meg a zsebkendőn. Ha azonban a füstöt előtte „letüdőzi” és úgy fújja át a zsebkendőn, a folt sokkal kisebb és halványabb lesz.

És a legszebb az egészben, hogy mindezért még fizetünk is, évi kb. 300 ezer forintot egy átlagos dohányos esetében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!