A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint több mint 1 milliárd ember halálát okozhatja a dohányzás a XXI. században. Megdöbbentő ez az adat, hiszen azt jelenti, hogy naponta kb. 27 400 ember halálát okozhatja a cigaretta. Ez a félelmetes szám óránként több mint ezer, percenként pedig 19 embert jelent. 3 másodpercenként tehát meghal egy ember csupán azért, mert szenvedélyévé válik valami, ami rossz, káros és ráadásul meglehetősen költséges is.

Leszokni soha nem késő, a dohányzás elhagyása sokkal több előnnyel jár, mint azt bárki gondolná. Ráadásul a felnőtt lakosság közel ¾-e szeretne megszabadulni káros szenvedélyétől.

Ma már evidenciának számít, hogy a dohányzás növeli a rák és szívbetegségek kialakulásának kockázatát, azonban más negatív hatásai is lehetnek.

Egyre több kutatás eredménye mutatja azt az eredményt, hogy a dohányzás károsan hat a memóriára, csökkenti emlékezőképességünket. Idős korban ráadásul elbutulást, demenciát okozhat.

Azoknál, akik dohányoznak, közel 50%-kal megnő a II-es típusú diabétesz (cukorbetegség) veszélye, de ez az érték még nagyobb, ha valaki naponta több mint egy doboz cigarettát szív el.

A dohányzás emellett károsítja a szervezet védekező képességét, gyengíti az immunrendszert, ezáltal a dohányos könnyebben fertőződik meg különböző vírus vagy baktérium okozta betegségekkel.

Nagyon fontos megjegyeznem, hogy ez a passzív dohányosokra is vonatkozik, ezért kerülni kell az ilyen helyzeteket is.

A rendszeres dohányzás bőrelváltozáshoz is vezethet, bizonyítottan ráncosítja az arcot és azokat a területeket, melyeket nem vagy csak ritkán éri napfény.

{$up_uri}smokingjo.jpg


Egyértelmű kapcsolat mutatkozik a dohányzás és a látás romlása között is (főleg a makula-degeneráció).

A dohányzás során szervezetünkbe kerülő füst károsíthatja belső szerveinket is, gyomorégést, gyomorfekélyt, epekövet okozhat, s a dohányosoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki Crohn-betegség is. Ráadásul a csontokra is komoly veszélyt jelent, elősegíti a csontritkulás kialakulását.

Az aktív dohányosok körében sokkal gyakoribbak az alvási problémák, mivel a cigaretta nehezíti az elalvást, ráadásul az éjszaka során elvonási tünetek jelentkezhetnek.

A dohányzás összességében tehát megrövidíti az életet és jelentősen rontja annak minőségét. Korábban azt gondoltuk, hogy „csak” a légzőszervi daganatokkal hozható szoros kapcsolatba, ma azonban már biztosan tudjuk, hogy más rák típusok kialakulását is elősegíti, olyanokat, mint a gyomor-, hasnyálmirigy-, vese-, húgyhólyag-, vagy éppen a torokrák, nyelvgyök rák.

Napi 6-800 Ft-ból elszívhatunk egy doboz cigarettát és rombolhatjuk egészségünket, vagy elfogyaszthatunk 1 vagy akár 2 adag zöld italt (SuperGreens-t, Green Magmát, stb.), mellyel értékes aminosavakat, enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, polifenolokat juttathatunk szervezetünkbe, egészségesebbekké, ellenállóbbakká válhatunk. A döntés, mint mindig, most is az Öné. Leszokni soha sem késő, a negatív hatásai a dohányzásnak idővel egyre jobban elhalványulnak.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!