Ma már se szeri se száma a különböző omega 3 -6-9 zsírsavakat tartalmazó táplálék kiegészítőknek. De mi a különbség köztük? Melyiket vegyük? Az ördög, mint mindig, most is a részletekben rejlik.
Nézzük meg azokat az alapfeltételeket, amik alapján a helyes döntést meghozhatjuk.
1. Fogyaszthatóság. Az epehólyag betegségeiben szenvedők, de sok gyomor és bélbántalom esetében is problémás ezek fogyasztása, mert puffadást, hasi görcsöket, émelygést okozhatnak. A jó készítmény tehát az, ami rendszeresen fogyasztható, nem csak 3-4 napig a mellékhatások miatt. A prémium készítmények citrom olaj tartalma segíti az emésztést. 1 liter citromolaj előállításához 3000 citrom héja szükséges.
2. Az omega 3 zsírsavak szívbarát zsírsavak csakúgy, mint az omeg-6 zsírsavak. Tessék a többes számra figyelni! Az omega-3 zsírsavak közé tartozik az alfa linolénsav, a dokozahexaénsav (DHA) és a eikozapentaénsav (EPA). Az omega-6 zsírsavak a linolsav és a linolénsav. A linolsavból képződnek az eikozanoidok, amik viszont rákkeltőnek bizonyultak egyes kísérletekben, ezért az a jó omega-6 zsírsav az, ami linolénsavat tartalmaz.
Tehát a készítményben legyen minél kevesebb EPA.
3. Az omega-9 zsírsavak az olíva olajban találhatók leginkább és az omega-3 zsírsavakkal együtt gátolják az EPA képződését. Tehát az a jó készítmény, amiben kevés az EPA és az omega-3 zsírsavak többsége pedig alfa linolénsav. Sokáig azt hitték, hogy az atópiás dermatitisz - öröklődő, súlyos bőrgyulladás - a linolsav hiányának a következménye. Mára kiderült, hogy ez nem igaz, a betegség fő oka a linolénsav hiánya!
4. És, hogy a dolog még bonyolultabb legyen, most jön a lényeg. A telítetlen (tehát előbb felsorolt zsírvak) mindegyike két formában fordulhat elő a természetben: cisz formában és transz formában. Itt most ne tessék abbahagyni az olvasást, mert a dolog végtelenül egyszerű. Képzeljenek el egy kinyitott esernyőt, amivel kimennek a zuhogó esőbe. Ez a cisz forma. Azután egy erős szélroham kifordítja az esernyőt - ezáltal az már nem véd az eső ellen - ez a transz forma. Látható, hogy az esernyő összetételében semmilyen változás nem történt, mégis az egyik esetben véd az esőtől, a másik esetben használhatatlan.
Az a jó készítmény tehát, amelyiknek a transzzsírsav tartalma alacsony. Alacsony, de soha nem nulla, mert a cisz és a transz zsírsavak egymásba alakulhatnak (ebben különböző zsírsav izomeráz enzimek játszanak szerepet). A transz zsírsavak fokozzák az érelmeszesedés folyamatát és állatkísérletekben szintén rákkeltőek.
Ez magyarázza tehát azt a nagyon jelentős árkülönbséget, ami az omega 3-6-9 zsírsav kombinációk között tapasztalható.
De aki nem kíván végigböngészni alig olvasható, apró betűkkel írt, gyakran koránt sem teljes információkat ezen készítmények dobozain, azoknak ajánlom az Omega E-ssentials zsírsav kombinációt, mely az előbb felsoroltak maximális figyelembe vételével készül és ezáltal valóban hatékonyan véd az infarktus, a stroke, az atópiás dermatitis, a rheumatoid arthritis és a Chron-betegséggel szemben.
Omega 3-6-9