Az omega 3 halolajban gazdag táplálkozás jelentősen javítja a prosztatarákban szenvedő betegek túlélését, derül ki egy friss tanulmányból.

Forrás: American Journal of Epidemiology

A kutatás szerint azoknál a betegeknél, akik a legtöbb halolajat fogyasztották, 34-40%-kal csökkent a halálozás. A Harvard School of Public Health kutatói is hasonló eredményre jutottak, a loilyfish_2.jpgegtöbb omega 3 zsírsavat fogyasztó betegeknél felére csökkent a prosztatarákból eredő halálozás azokhoz képest, akik a legkevesebb halolajat fogyasztották.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákféleség a fejlett világban, csak Nagy Britanniában évente 40 000 férfinál diagnosztizálják a betegséget, 10 000-en pedig meghalnak a prosztatarák következtében (óránként egy férfi).

A prosztatarák kialakulásában és a betegség lefolyásában is fontos szerepe van a táplálkozásnak.
Az omega 3 halolajnak főleg a megelőzésben és a rák kialakulásának kezdeti időszakában van fontos szerepe.

2011-ben a University of California kutatói is arra a következtetésre jutottak, hogy a halolaj képes csökkenteni a gyorsan osztódó rákos sejtek mennyiségét a prosztata szöveteiben, csökkentve ezzel a rák tovább terjedését a test más részeibe. Magyarországon a tengeri hal fogyasztásunk minimális, ezért a hiányzó omega 3 zsírsavakat csak étrend kiegészítők segítségével tudjuk kellő mennyiségben pótolni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!