Fáj a feje? Kapjon be egy fájdalomcsillapítót! Fáj a háta? Szintén egy fájdalomcsillapító! Fája válla? Ugyancsak egy fájdalomcsillapító. Nagyjából ezt a gyakorlatot láthatjuk és tanulhatjuk el nap, mint nap a televízióból.

Forrás: BMJ, 2011. január 11.

Egy friss tanulmány szerint azonban bizonyos fájdalomcsillapítók, melyeket gyulladáscsökkentésre szedünk (pl. Celebrex, Advil, stb.) növelheti a szívinfarktus és agyvérzés előfordulását. Svájci kutatók 31 tanulmány eredményeit összesítették összesen 7 ún. non-szteroid gyulladás gátló vonatkozásában. Arra a következtetésre jutottak, hogy minden ember esetében vizsgálni kell a szív-, és érrendszeri rizikót, mielőtt felírnák nekik ezeket a gyógyszereket.

A non-szteroid gyulladás gátlókat világszerte emberek milliói alkalmazzák, sokan közülük meglehetősen rendszeresen.

Korábbi tanulmányok is már rámutattak arra, hogy a non-szteroid gyulladás gátlók nagy dózisú, tartós használata növeli a szív-, és érrendszeri események bekövetkeztének valószínűségét. Ez a hatás termékenként eltér, azonban mindegyiknél kimutatható.

{$up_uri}pills.jpg


2004-ben már egy terméket kivontak a piacról (Vioxx – rofecoxib), mert növelte a szívinfarktus rizikóját.

A bevezetőben említett tanulmány során a 31 korábbi tanulmány révén összesen 116 429 beteget vizsgáltak (meta analízis).

A betegek az alábbi gyógyszereket szedték:

- naproxen (Aleve)
- ibuprofen (Advil, Mortin)
- diclofenac (Voltaren, Cataflam)
- celecoxib (Celebrex)
- etericoxib (Arcoxia)
- rofecoxib (Vioxx)
- lumiracoxib (Prexige)

Volt, akik placebot kaptak. Az eredmények az alábbi eredményeket mutatták az egyes fájdalomcsillapítók esetén a placebot szedő csoporthoz képest:

- rofecoxib és lumiracoxib: kétszeres kockázat a szívinfarktus vonatkozásában
- ibuprofen: háromszoros kockázat a stroke vonatkozásában
- etoricoxib és diclofenac: négyszeres kockázat a szív eredetű halálozás vonatkozásában

A Naproxen tűnt a legkevésbé ártalmas gyógyszernek.

A fenti adatok önmagukért beszélnek. El kell tehát felejteni azt a gyakorlatot, hogy folyamatosan kapkodjuk a fájdalomcsillapítókat, mivel rendszeres szedésük komoly kockázatot jelenthetnek egészségünkre. Csak akkor szabad szedni őket, ha nagyon muszáj és minden esetben be kell tartani az előírásokat a szedésükkel kapcsolatban.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!