Amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Az orvosok ezt az betegséget hypothyreosisnak nevezik. Régen azt gondoltuk, ezt az állapotot a jód hiánya okozza leginkább, és bár kétségtelen, hogy a jód hiánya a pajzsmirigy elégtelen működéséhez vezethet, de a leggyakoribb ok egy lassan, alattomos módon kialakuló pajzsmirigygyulladás, a Hashimoto thyreoiditis.

Ma autóimmun betegségnek tartjuk és a lényege az, hogy a betegség kezdetén még enyhe pajzsmirigy túlműködés észlelhető, de ez hamarosan megszűnik és ezt követően fokozatosan megjelennek a pajzsmirigy alulműködés tünetei: gyengeség, fáradékonyság, székszorulás, érdes, rekedt hang (és nem csak a reggeli órákban), testsúlygyarapodás, száraz, kissé sárgásan elszíneződő bőr (a pajzsmirigy termeli a karotináz enzimet, ami lebontja a szervezetbe került karotint, de ebben a betegségben, ennek az enzimnek a termelődése is lecsökken, ezért a le nem bomlott karotin színezi el a bőrt sárgássá). A gondolkodás lelassul, az ízületek egész nap merevnek tűnnek,  a szemhéj szőrzete megritkul, gyakran a halánték felé eső harmada teljesen ki is hullik, az arc, a nyelv jellegzetesen felpuffad, nőknél elmaradhat a menstruáció, férfiaknál impotencia jelentkezhet. A testhőmérséklet a normálisnál alacsonyabb, a szívritmus is lecsökken számottevően. 

Ha a betegnek szerencséje van, egy éven belül remisszióba kerülhet, azaz a mirigy regenerálódhat, a hormonhiány megszűnhet. Az esetek egy másik részében a mirigy fokozatosan és visszavonhatatlanul elpusztul. 

A hormonpótlás kötelező, mert a pajzsmirigy által termelt hormonok tartós hiánya az élettel nem összeegyeztethető állapotot eredményezhet. A ritka, kezeletlen esetekben kialakuló mixödémás kóma halálozása még ma is 50%!

Hazánkban a talaj jód taralma igen alacsony (Bakony, Mátra), ezért a megfelelő jód pótlásáról gondoskodni kell. Ezt a só jódozásával is el lehet érni, de ez kétélű fegyver, mivel van, akinél nincs jódhiány (pl. alga készítményeket fogyaszt, sok gombát, tenger gyümölcseit) és ilyenkor a jódot akaratlanul is túladagolhatjuk, ami nem kívánatos.
 
Ha a pajzsmirigy alulműködésre gyanakszunk, akkor egyszerű labor vizsgálattal, szérum TSH meghatározással a diagnózis felállítható (TSH általában 5 felett van ilyenkor, míg normálisan ez az érték 0,1 és 4,7 közti tartományban van, 5% felett már a hormonpótlás indokolt. Ha e mellett a szérum anti-TPO és a szérum TBG szintje is megemelkedett, akkor a Hashimoto thyreoiditis diagnózisa majdnem biztos. 

Érdekes, de tény, hogy ilyenkor a pajzsmirigy nem vesz fel jódot, tehát izotópos pajzsmirigy vizsgálatkor a mirigy szinte „láthatatlanná válik. Nagyon jellemző!

A T4 hormont tartalmazó tabletták mikrogrammos dózisban tartalmazzák a hormont (nem milligramm, hanem annak ezred része!) és a dózist a TSH-ra titráljuk. Célunk az 5 alatti TSH elérése. Ez nem túl bonyolult feladat és ha sikerül, akkor elégséges a TSH szintet csak negyedévente ellenőriztetni.
 
Van, amikor már a születés pillanatában, sőt, jóval előtte, a méhben való fejlődés során már igazolható a pajzsmirigy és hormonjainak a hiánya. 

Régebben ezeket a betegeket későn diagnosztizálták és ilyenkor már súlyos, jellegzetes testi elváltozások mellett (törpe növés), központi idegrendszeri zavarok is mutatkoztak, a jelenség neve  kreténizmus. Ez arra utal, hogy az agy normális fejlődéséhez is szükséges a pajzsmirigy hormon, aminek a magzati kori hiánya okozza ezt az állapotot. A szó eredete Kréta szigetére utal (krétai), mivel már az Ókorban is megfigyelték ennek a betegségnek a szigeten való gyakori előfordulását. A talaj ott még a magyarországinál is szegényebb jódban.

A gombák jód és szelén tartalma magas, ami különösen ajánlott az hypothyreosis kialakulásának megelőzése céljából (a gombák egyébként más hasznos nyomelemekben is bővelkednek).  

pajzsm.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!