A pajzsmirigy része az endokrin rendszernek. Ez a kicsi, pillangó alakú mirigy a torok két oldalán helyezkedik el (bal és jobb lebeny). A pajzsmirigy bal és jobb lebenyét összekötő rész az isztmusz. A pajzsmirigy által termelt hormon a tiroxin, melynek fontos szerepe van az anyagcsere, vérnyomás, pulzusszám, testhőmérséklet és testsúly szabályozásában.

Az endokrin rendszer leggyakoribb rákos elfajulása a pajzsmirigyrák, melynek incidenciája növekvő tendenciát mutat a fejlett világban. 

A pajzsmirigyrákot mikroszkopikus megjelenése alapján kategorizáljuk. Ez alapján megkülönböztetünk papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus típust.

A leggyakoribb a papilláris pajzsmirigyrák, mely az esetek kb. 80%-ában fordul elő. Szerencsére ez a legkevésbé veszélyes fajtája a pajzsmirigy daganatoknak, a betegség lassan terjed és jó eséllyel gyógyítható. 

A medulláris pajzsmirigy daganat kb. 5-10%-ban fordul elő, gyakran terjed át a környező szervekre. A pajzsmirigyrákok ezen típusa még viszonylag jól kezelhető, amennyiben nem ad áttétet a nyaki nyirokcsomókba, a 10 éves túlélés 90% körül alakul.  

A follikuláris pajzsmirigy daganat előfordulási gyakorisága 10% körül alakul, ebben a típusban a legvalószínűbb az áttétképződés (nyaki nyirokcsomók, csont, tüdő). Fiataloknál a 10 éves túlélés 95% körül alakul, idősebb korban romlik a túlélés esélye. 

A pajzsmirigyrákok legagresszívabb formája az anaplasztikus típus, melynek kezelése meglehetősen nehéz, éppen ezért kedvezőtlen prognózis jellemzi. 

A pajzsmirigyrákok ritka típusa a pajzsmirigy limfóma, mely a pajzsmirigy immunsejtjeiből kiinduló rosszindulatú megbetegedés. 

A pajzsmirigyrák főbb rizikófaktorai:

-genetikai tényezők
-40 év feletti életkor
-nőknél gyakoribb az előfordulása
-radioaktív sugárzás

A pajzsmirigyrák legfontosabb tünetei:

-csomó kialakulása a torok környékén
-köhögés
-rekedtség
-nyaki fájdalom
-nyelési nehézség
-duzzadt nyirokcsomók a nyakon

Pajzsmirigyrák diagnosztizálása

A pajzsmirigyrákot fizikális vizsgálatokkal és labor tesztekkel, de biztosan csak szövettannal lehet diagnosztizálni:

-nyirokcsomók kitapintása
-pajzsmirigy funkciók (T4, T3RU, TSH)
-thyroglobulin
-ultrahang vizsgálat
-izotóp vizsgálat
-biopszia
-vér kalcium és foszforszintje
-vér kalcitonin szintje
-laringoszkóp

Pajzsmirigyrák gyógyítása

A kezelés módja a pajzsmirigyrák fajtájától függ. Jelentősen befolyásolja a kezelést, ha a betegség tovább terjedt és áttét alakult ki. 

Lehetséges kezelési módok:

-sebészeti beavatkozás (a pajzsmirigy   teljes eltávolítása)
-radioaktív jód kezelés, mely szintén teljes mirigypusztulást eredményez, de előtte jódhiány állapotot célszerű kialakítani, hogy a mirigy majd az összes radioaktív izotópot felvegye 
-sugárkezelés
-kemoterápia

Bár a pajzsmirigyrákok többségének prognózisa kifejezetten jó, a betegség kiújulásának valószínűsége kb. 30%, ezért különösen fontos a megfelelő után követés (még a sikeres eradikáció után 1 évvel is!). A hormonpótlás pedig egész életre szóló feladat és kötelesség. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!