Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok. Manapság nagyon sokat hallunk ezekről a „csodaszerekről”, sokszor úgy tűnik, a csapból is ők folynak.

Immunerősítés? A válasz: probiotikumos táplálékkiegészítő.

Rossz emésztés? Kellemetlen puffadás? Hasi panaszok? A megoldás: pre-, és probiotikumok (lehetőleg joghurt formájában).

Gyakran beteg a gyermek? Szedjen probiotikumot.

A fenti szlogenekkel nap, mint nap találkozunk a TV-ben, rádióban, óriás plakátokon és az újságok hirdetési felületein.

De nézzünk most be a színfalak mögé, vizsgáljuk meg részletesen ezeket a készítményeket és hatásmechanizmusukat.

Probiotikumok

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek az emberi szervezetben élnek és kellő mennyiségben képesek visszaszorítani az ún. patogén mikróbákat. A patogén mikróbák ha elszaporodnak a bélben, akkor az elfogyasztott táplálék emésztése során mérgező anyagok keletkeznek szervezetünkben. A probiotikumok jótékony hatásai közé szokták sorolni azt is, hogy képesek csökkenteni a koleszterin szintet és néhány vitamin szintézisére, előállítására is alkalmasak.

Prebiotikumok

A prebiotikumok közé sorolhatók a nem emésztődő szénhidrátok, bizonyos peptidek és lipidek. A prebiotikumok a probiotikumok egyedüli tápanyagai. A szénhidráttartalmú inulin például segíti a jótékony hatású baktériumok elszaporodását. A laktulóznak ammónia csökkentő és hashajtó hatása is van. Az oligofruktózoknak a nehézfémek visszaszívódásában van szerepük: cink, magnézium, vas, kalcium.

Szinbiotikumok

A szinbiotikumok a prebiotikumok és probiotikumok újonnan kifejlesztett kombinációi, melyben a kétféle anyag jótékony hatásait próbálják egyesíteni.

Mely tényezők, tünetek jelezhetik a nem megfelelő bélflóra működést?

- akut hasmenéses panaszok
- az antibiotikumos kezelések mellékhatásai
- bakteriális fertőzések (utazók hasmenése)
- krónikus gyulladásos megbetegedések, mint pl. a Crohn betegség
- a vékonybél bakteriális felülfertőződése

Milyen betegségek esetén javasolja a szakirodalom a prebiotikumok, probiotikumok és szinbiotikumok alkalmazását?

- vékonybél betegségek
- IBS – irritábilis bél szindróma
- székrekedés
- utazók hasmenése
- fertőzéses bélbetegségek
- antibiotikum okozta bélflóra károsodás
- colitis ulcerosa, M. Crohn
- allergia
- gyenge immunrendszer
- szisztémás fertőzésekkel szemben
- metabolikus és egyéb hatások terén (laktóz intolerancia – tejcukor érzékenység, diabétesz, stb.)

A probiotikumok, prebiotikumok és szinbiotikumok fenti tulajdonságai szépek, meggyőzőek és vitathatatlanok.

Azonban van egy komoly probléma az egész képet nézve. A bennünk élő baktériumok valóban képesek együtt élni velünk, jótékony hatást kifejteni szervezetünkre, de csak addig, amíg megfelelő erőt képviselünk velük szemben. Kicsit olyanok, mint egy rossz üzlettárs, aki képes együtt dolgozni velünk, azonban ha megrendül a pozíciónk, akkor felülkerekedik rajtunk. Gondoljunk csak a nem élő szervezetre, melyet napok alatt felzabálnak ezek a "jótékony" baktériumok.

A probiotikumok, prebiotikumok és szinbiotikumok nem adhatók bárkinek!!!

A szakirodalom is beszámol arról, hogy immunhiányos, szeptikus (súlyosan fertőzött) betegek ilyen típusú kezelésének szövődményeként lactobacillaemia, endocarditis (szívbelhártya gyulladás), meningitis (agyhártyagyulladás) alakulhat ki, és ezek a szövődmények többnyire halálosak! (Ne tessék elfelejteni, a javallatok közt ott szerepel a gyenge immunrendszer, ami így biztosan nem helyes.)

Tehát itt nem arról van szó, hogy mellékhatásként hasmenést, kipirosodást, stb. okozhat, hanem a helytelen alkalmazásba bele lehet halni!

Ezért vegyünk komolyan néhány nagyon fontos szabályt. Pl. csontvelő vagy bármilyen szervátültetés során legalább másfél évig ezek a készítmények szóba sem jöhetnek. Persze erről ezek a betegek megfelelően tájékoztatva vannak, nincsenek is olyan sokan, de nagyon meggondolandó az adásuk, bármilyen más daganatos betegség esetében, amikor az illető akár immun-, akár kemo-, akár sugárterápiában részesül, vagy egy éven belül részesült. Ők már bizony igen sokan vannak. A veleszületett immunhiányos állapotokban szintén tilos fogyasztani ezeket a készítményeket.

Gondoljunk arra az egyszerű esetre, amikor a teljesen jó szándékú hozzátartozó probiotikumos, prebiotikumos vagy szinbiotikus készítményt visz be a betegnek, aki mondjuk súlyos immunrendszeri problémában szenved (mert pl. kemoterápiát, sugárkezelést, stb. kap). Ő úgy hallotta, hogy ezek a készítmények jók az immunrendszerre, az emésztésre, stb. Fatális kimenetelű lehet a tévedés!!!

Ugyanakkor azok az eredmények, amik a prebiotikumokkal, probiotikumokkal és szinbiotikumokkal elérhetők, más, teljesen biztonságos készítményekkel is produkálhatók. Bizonyos emésztési problémák megszüntethetők rostokkal, sókkal, gyógynövényekkel, agyaggal. Az immunrendszer védekező képessége is stimulálható teljesen biztonságos táplálékkiegészítőkkel, amikben a csíraszám tartalom nulla.

Itt az ideje, hogy a Tv-ből nyakunkba zúduló reklámokat (bifidus essensis, L-casei, élőflórás kefir, stb.) a megfelelő értékén kezeljük.

Használjunk természetes étrend kiegészítőket, melyeknél ezek a rendkívül súlyos mellékhatások soha nem fordulhatnak elő, ráadásul, ha bármi kételyük, kérdésük felmerül, írjanak vagy hívjanak nyugodtan, garantáltan egzakt válaszokat fognak kapni!

[email]info@drtihanyi.hu[/email]

Tel: 06 70 323-4456
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!