A prosztata rák előfordulási aránya az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett, de országonként eltérő változást tapasztalhatunk. A legtöbb eset az USA-ban és Svédországban, a legkevesebb pedig Japánban, Kínában és Indiában fordul elő.

A különbség alapvetően az étrendből fakad.

Mik a prosztata rák legfőbb rizikófaktorai?

Még ma sem tudjuk pontosan, hogy mi okozza a prosztata rákos elváltozását, azonban számos elősegítő tényezőt ismerünk. Ezek közül a legfontosabb a kor, 50 év felett meredeken nő a rák előfordulása.

Ha a családban korábban előfordult prosztata vagy mellrák, az szintén növeli a rák kialakulásának esélyét.

Az afroamerikai férfiaknál gyakoribb, míg az ázsiai férfiaknál alacsonyabb a prosztata rák előfordulása.

Az előbb felsorolt 3 rizikófaktoron nem változtathatunk.

Hagymafélék (Allium)

Az étkezési hagymafélék a fokhagyma, hagyma, mogyoróhagyma, póréhagyma, metélőhagyma. Több korábbi tanulmány utalt arra, hogy azok a férfiak, akik ezeket a zöldségeket fogyasztják, kisebb valószínűséggel kapnak prosztata rákot.

A hagymafélék ízüket és szagukat a bennük található szerves kén vegyületeknek (organosulphur) köszönhetik. Ezek a vegyületek a növény növekedése során, vagy az ún. alináz enzim aktivitása révén alakulnak ki. Ez az enzim akkor szabadul fel a növényben, ha felvágjuk, vagy összemorzsoljuk.

{$up_uri}onion.jpg


Ezek a vegyületek pedig anti-tumor hatással rendelkeznek. A magas hő (főzés során) azonban megszűnteti az alináz aktivitást, ezáltal nem alakulhatnak ki az anti-tumor (rák ellenes) vegyületek.

Egy kis létszámú, 9 fő bevonásával végzett török tanulmány azt mutatta, hogy PSA szint (PSA=prosztata által termelt fehérje, melynek magas szintje jelzi a prosztata rákot) csökkenés érhető el prosztata rákban szenvedő betegeknél, folyékony fokhagyma lé fogyasztásával. A tanulmány résztvevői 1 hónapig fogyasztották a fokhagyma kivonatot. Az átlagos PSA szint ezalatt az időszak alatt 8,9ng/ml-ról 3,6ng/ml-re csökkent és ezzel párhuzamosan javult a betegek állapota is.

Egy Shanghaiban végzett tanulmány a hagymafélék prosztata rákra gyakorolt hatását vizsgálta 238 prosztata rákos és 471 egészséges férfi esetében. Azoknál a férfiaknál, akik naponta több mint 10g hagymafélét fogyasztottak 49%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki prosztata rák, mint azoknál, akik naponta kevesebb, mint 2,2g-ot fogyasztottak.

Amikor a zöldségeket külön vizsgálták, kiderült, hogy a fokhagyma fogyasztása 53%-kal, a zöldhagyma 70%-kal csökkentette a prosztata rák kialakulásának valószínűségét azokkal szemben, akik egyiket sem fogyasztották.

Hagymát, fokhagymát, stb. nem szoktunk önmagában fogyasztani, rendszerint más zöldségekkel kombináljuk (paprika, uborka, paradicsom, stb.), ami növelheti a prevenció eredményét. A paradicsomban található likopin erőteljesen csökkenti a prosztata rák kialakulásának esélyét.

Hogyan segíthetnek a zöldségek, gyümölcsök a rák megelőzésében?

- antioxidánsként viselkedhetnek, csökkenthetik a szabadgyököket, amik ártalmasak a sejtekre
- csökkenthetik a gyulladásokat, amik elősegíthetik a rák kialakulását
- erősíthetik az immunrendszert, ezáltal a szervezet képes lehet megbirkózni a rákkal
- megvédhetik a DNS-t a negatív környezeti hatásoktól, segíthetik annak regenerációját
- megfékezhetik a daganatos sejtek burjánzását
- gátolhatják a ráksejtek saját érhálózatának kialakulását, ezáltal a sejtek szaporodását
- növelhetik azoknak a vegyületeknek a mennyiségét a szervezetben, melyek anti-tumor hatással rendelkeznek
- hatással lehetnek a gének működésére, a védő gének hatásosabbá válhatnak
- módosíthatják a hormonok és receptorok működését, csökkenthetik az androgén receptorok aktivitását, ezáltal csökkenthetik a prosztata rák kialakulásának esélyét

Milyen ételeket kerüljünk?

Számos táplálék növeli a prosztata rák kialakulásának esélyét. Ezek főként a tejtermékek: sajt, tej, joghurt, de negatív hatással lehet a túlzott húsfogyasztás is. A nagy mennyiségű kalcium bevitelt kerülni kell, mert egyértelmű kapcsolat mutatkozik a magas kalciumfogyasztás és a prosztata rák között.

A húsok közül a vörös húsok és a feldolgozott húsok kerülendők: marhahús, vadhús, párizsi, stb. A magas zsírtartalmú húsok szintén növelik a prosztata rák kialakulásának esélyét. Heti 500g-nál több vörös hús fogyasztása nem ajánlott! A hús mellé pedig mindig együnk friss zöldséget, és fogyasszunk sok gyümölcsöt, mert ezek védenek a rákkal szemben.

Kérdése van?

Írjon e-mail címemre: [email]info@drtihanyi.hu[/email]
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!