Egy friss kutatás szerint az omega 3 halolajnak fontos szerepe lehet az időskori látásvesztés megelőzésében. Az omega 3 zsírsavakban gazdag halolaj (pl. lazac, makréla, tonhal) védelmet nyújthat a leggyakoribb időskori szembetegséggel szemben.

Forrás: Ophthalmology journal, Wilmer Eye Institute at the Johns Hopkins School of Medicine, Maryland

Kutatók 65 év feletti idősek táplálkozását vizsgálták és megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak tenger gyümölcseit, ritkábban fordul elő az ún. AMD (age-related macula degeneration), mely a retina sejtjeinek pusztulását okozó betegség.

Erre a szembetegségre egyelőre nincs gyógymódunk. Azoknál azonban, akik hetente legalább kétszer fogyasztanak a fent említett ételekből, jelentősen kisebb a betegség kialakulásának valószínűsége.

Köztudott, hogy az omega 3 zsírsav segít megvédeni a retina sejtjeit a káros napsugárzástól, aminek főleg idős korban van nagy jelentősége.

A kutatásba 2400 65 és 84 év közötti idős embert vontak be és egyértelműen megállapították, hogy az omega 3 fontos szerepet játszik az AMD megelőzésében, illetve lassítja a már kialakult betegség lefolyását.

Talán emlékeznek Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger c. kisregényére, ahol az öreg Santiago minden reggel megivott egy bögrényi halolajféleséget, ami a kikötő mellett egy nagy edényben volt és bárki ingyen fogyaszthatott belőle. Ennek tulajdonította ő is, hogy annyi év tengeri halászat után sem romlott meg a szeme, nem úgy, mint másoknak. Mikor a regény íródott a tudomány még semmit sem tudott az omega 3 zsírsavakról és azok jótékony hatásairól. A művész intuíciója sokszor évekkel, évtizedekkel megelőzi a tudományt.

{$up_uri}oreghalasz.jpg


„Egész életemben szúrta a szememet a kora reggeli napsütés - gondolta. De azért még mindig jól látok. Alkonyatkor bele tudok nézni egyenesen a napba, és nem feketedik el előttem a világ. Pedig délután nagyobb ereje van a napnak… Azon kívül minden nap megivott egy bögre cápamáj olajat a nagy vashordóból, amely a közös szerszámos kamrában állt. A halászok java része utálta a cápamáj olaj ízét….jót tett a nátha ellen, mindenféle meghűlés ellen, meg aztán jót tett AZ EMBER SZEMÉNEK IS.”

A mű 1952-ben készült el, bizony akkor az omega 3, AMD, infarktus, stroke, stb. összefüggéseiről még a tudomány mit sem sejtett.

A kutatás vezetője mindenkinek azt ajánlja, hogy rendszeresen fogyasszon omega 3 zsírsavakban gazdag halolajat, mivel a fenti jótékony hatásokon felül számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik: segít csökkenteni a vérnyomást, a kóros szívritmuszavarok kialakulását, csökkenti a koleszterint és a szívinfarktus kialakulását.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!