A legújabb kutatások eredményei azt mutatják, hogy a nyelőcsőbe rendszeresen visszaáramló gyomornedv (sósav), azaz a reflux hosszú távon rosszindulatú daganat kialakulásához vezethet. A megjelent tanulmányok felhívják a figyelmet arra, hogy a reflux megelőzése és megfelelő kezelése alapvető fontosságú, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor fajul el a betegség és alakul át halálos kórrá. A nem megfelelően kezelt reflux eredményeként ugyanis ún. Barett nyelőcső alakulhat ki, amely már a rák előtti állapotot jelzi.

Mint arról korábban írtam, a reflux betegség nagyon sok embert érint, vannak, akiknél súlyos, rendkívül kellemetlen tüneteket okoz, mások kevésbé veszik észre jeleit. A Barett nyelőcső állapotában a nyelőcső bizonyos sejtjei átalakulnak, laphámsejtekből mirigyhám sejtek alakulnak ki. Ez egy védekező mechanizmusa a nyelőcső sejtjeinek. Mivel rendszeresen savas hatás éri őket, fokozatosan megkeményednek, és ellenállóbbá válnak a savakkal szemben, a gyomor sejtjeihez hasonlóan. Sajnos azonban ezek az ellenálló sejtek hajlamosak elrákosodni, degeneratív folyamatok indulhatnak el bennük.

Az elmúlt 30 évben az ilyen típusú rákbetegségek előfordulása rohamosan nőtt (a National Cancer Institute adatai szerint), ami valószínűleg modern életmódunknak köszönhető.

A tanulmányok kiderítették azt is, hogy a Barett nyelőcső megváltozott sejtjei rövidebb telomerrel rendelkeznek és ez a tényező segítheti őket a rosszindulatú elfajulásban. A rendszeres „savfürdő” hatására ugyanis a nyelőcső sejtjei elkezdenek gyakrabban osztódni annak érdekében, hogy helyreállítsák a károsodott szövetet. Minden egyes alkalommal, amikor a sejtek osztódnak a telomer rövidül. Amikor túlságosan röviddé válik, a sejtek nem képesek további osztódásra, s így más sejtek szivárognak be azok korábbi helyére. Az új sejtek már ellenállóbbak a savas közeggel szemben, viszont gyakran alakul ki rákos sejt belőlük. Bizonyos tanulmányok szerint ezek csontvelő sejtek. Ez utóbbi állítást még nem sikerült tökéletesen bizonyítani, de számos adat utal erre a következtetésre.

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy a reflux nem csupán egy kellemetlen érzés, hanem egy nagyon súlyos betegség előfutára lehet. Megelőzése, kezelése ezért nagyon fontos.

A szervezet lúgosítása, a lúgosító ételek és lúgosító italok fogyasztása kifejezetten ajánlott ebben a kórképben, hiszen nagyon jótékony hatású lehet reflux betegségben.

SuperGreens vásárlás
 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

 


Green Magma vásárlás

 

 

 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!