Egy friss norvég kutatás megállapította, hogy az elmúlt 10 évben közel 50%-kal nőtt azok száma, akiknél hetente legalább egy alkalommal előfordulnak a savas reflux tünetei. Ráadásul úgy tűnik, hogy a nők fogékonyabbak a betegségre, mint a férfiak.

Forrás: Gut, 2011. december 21.

A savas reflux növekvő esetszáma növeli a nyelőcsőrák előfordulási gyakoriságát, mely egy rendkívül rosszindulatú rákos megbetegedés.

A savas reflux (gastro-oesophagialis reflux) során a gyomortartalom egy része (mely a táplálék és a gyomorsav keveréke) visszaszivárog a nyelőcsőbe, irritálja azt és számos kellemetlen tünetet okoz, mint pl. a gyomorégés. A kifejezés erősen megtévesztő, mert a gyomor soha nem ég, ha valakinek gyomorégése van, az mindig refluxot jelent, ami a nyelőcső vékony és sérülékeny nyálkahártyáját károsítja, és ezt érezzük mi gyomorégésnek.  A savas reflux és a nyelőcsőrák előfordulása között egyértelmű kapcsolat mutatható ki.

A nyelőcsőrák gyakorisága rohamosan nő a fejlett országokban. hb.jpg

A norvég tanulmány eredményei szerint a reflux előfordulása 47%-kal nőtt az elmúlt 10 évben, a betegség leggyakrabban a 60 és 69 év közötti nőknél fordul elő. A reflux megfelelő kezelés hiányában a betegek mindössze 2%-ánál múlik el magától. Ez utóbbi eset a 40 év alatti nőknél a legvalószínűbb, de esélye náluk is meglehetősen alacsony.

A rendszeres, gyakori étkezések, a szénsavas, édes és erősen fűszeres, valamin az alkoholos italok kerülése, a mediterrán étrend, mind-mind a reflux kialakulásának az esélyét csökkentik.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!