A Saw Palmetto növény (törpepálma vagy fűrészpálma) Észak-Amerikában őshonos, biológiailag aktív hatóanyagai barnás-fekete bogyóiban található. Közkedvelt gyógynövény, melyet elsősorban húgyúti rendellenességek kezelésére használtak az amerikai őslakók. Európában, Észak-Amerikában és Új-Zélandon a jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH) alternatív gyógyításához használják.

Ezzel összhangban a saw palmetto kivonatot előszeretettel alkalmazzák androgén alopécia esetén, mely a genetikailag öröklött hajhullás, kopaszodás tudományos megnevezése, melynek során a fejtetőn és a halánték környékén kihullanak a hajszálak.

A kutatók még nem ismerik pontosan a saw palmetto hatásmechanizmusát, azonban azt feltételezik, hogy hatóanyagai blokkolják az 5-alfa-reduktáz enzim működését, megakadályozva ezzSaw-Palmetto-berry.gifel a tesztoszteron hormon dihidrotesztoszteronná (DHT) történő konverzióját. A DHT hormon pedig az androgén alopécia és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kulcsfontosságú faktora.

A saw palmetto emellett a tesztoszteron és ösztrogén hormonok szintjére is befolyással lehet.       
Laboratóriumi vizsgálatokban a saw palmetto kivonat valóban képes volt gátolni az 5-alfa-reduktáz enzim működését, de komolyabb klinikai vizsgálatokat még nem közöltek a témában. Egy kis csoporton végzett tanulmány azonban bíztató eredményeket mutatott.

A saw palmetto alkalmazása hormon szenzitív állapotokban (pl. mellrák), terhességben, szoptatás alatt, vesebetegség esetén, illetve vérhígító készítmények szedése mellett nem javasolt.

A Saw Palmetto kivonat működése hasonlít a finaszterid tartalmú gyógyszerek (Proscar, Propecia) működéséhez, melyek az FDA által elfogadott készítmények a kopaszodás, illetve a BPH kezelésére.

Jelenleg több tanulmány is folyik a saw palmetto kivonat jótékony tulajdonságairól,,ezek lezárását követően talán többet tudhatunk majd a készítmény valódi hatásáról.

NOW Prostate Health Saw Palmetto kivonattal 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!