A csontszövet nagyon is élő szövet. Folyamatos felépülés és a lebontási folyamatok egyensúlya jellemzi. Nagy szüksége van ehhez megfelelő mennyiségű D3 vitaminra, K2 vitaminra, C vitaminra, magnéziumra.

Ezekből a fontos vegyületekből ma az emberek többsége hiányt szenved. A csontok vonatkozásában az D vitamin szint 45ng/ml alatt nem lehetne. Magyarországon az emberek 95%-ában a D-vitami szint ezen határérték alatt van. Ez pedig meg is mutatkozik a combnyaktörések magas számában (a betegeknél a törés után egy tanulmány átlagosan 20 mg/ml  D vitamin szintet igazolt!).

A K2 vitamin hiánya mellett a csonttörések gyakorisága megötszöröződik. Sok ember kényszerül véralvadás gátló gyógyszert szedni (Syncumar, Warfarin), melyek a K vitamin hatásának közömbösítése révén fejtik ki hatásukat.

Nekik a következő évek jó híreket tartogatnak. Valószínű, hogy 5 éven belül ezeket a gyógyszereket majd le lehet cserélni az új, korszerűbb változatokra és a K vitamin antagonisták visszakerülnek a helyükre, ahová eredetileg is szánták őket (eredetileg patkányméregnek fejlesztették ki őket).
 
A C-vitamin nélkül a kollagén szintézise zavart szenved, és  sajnos pl. a tej C vitamintartalma pasztörizálás nélkül is csekély, de pasztörizálást követően nulla.
 
A C-vitamin vízoldékony vitamin, raktározni nem tudjuk, úgyhogy minden nap gondoskodnunk kell a megfelelő beviteléről. 

Az elhúzódó sebgyógyulás is a C-vitamin hiány egyik tünete (kollagén nélkül nincs sebgyógyulás!).

Nagy műtétek előtt a koplaltatás, majd a kórházi étrend (mely C-vitamint szinte nem is tartalmaz), megteremti a feltételeit a lassú és szövődményes sebgyógyulásnak.

A sebészek ma már igyekeznek kisebbet vágni (pl. laparoszkópiás műtétek), ami nagyon jó, de még jobb lenne, ha gondoskodnának a  betegek megfelelő C-vitamin  ellátásáról is.
 
A mikroelemek hiánya (szelén, cink réz) szintén arra int, hogy elhúzódó sebgyógyulásra kell számítanunk.
 
A vitaminok felszívódása nem olyan jó, mint korábban hittük. Ezért a fermentált eljárással készített étrend-kiegészítők, multivitaminok (pl. MegaFood) sokkal hatékonyabbak, mint azok a készítmények, amikbe egyszerűen „összelapátolják” a komponenseket.
 
Az ideális étrend mellett nem fordul elő vitamin és nyomelem hiány. Az idősek és a krónikus betegek többségének étrendje azonban nagyon távol áll az ideálistól (rágási nehézségek, felszívódási zavarok, anyagi megfontolások, rossz beidegződések, stb.).  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!