Mai ismereteink szerint  öt alapvető ízt különböztetünk meg: sós, édes, keserű, savanyú, umami íz. A sós íz utáni vágyakozás természetes, hiszen a szervezetünknek ásványi sókra szüksége van, a sós íz útba igazított minket az emberré válás hajnalán, hogy mik azok a tápanyagok, amik ásványi sókban gazdagok.

A keserű íz figyelmeztetés! Általában a mérgező növények, alkaloidák keserűek, a legnagyobb hígításban éppen a keserű ízt érezzük, határozott parancs arra, hogy az adott táplálékot ki kell köpni.

Az umami íz az aminosavaknak az íze. A magas fehérje tartalmú táplálékokra jellemző íz, ami az élethez nem nélkülözhető. 

Az édes íz a gyors, hatékony kalóriát jelentette (méz, gyümölcs, stb.).

A végére hagytam a savanyút. Mi a biológiai célja a savanyú íznek? Éppen az, hogy a savanyú íz általában fermentált táplálékot jelent. A fermentált táplálék tele van probiotikumokkal, könnyen emészthető és nagyon jó a szervezetben a biohasznosulása. Többnyire ezek vitamin tartalma  is igen magas.

Ha azonban a szervezetben bizonyos nyomelemek vagy esetleg makro elemek is hiányoznak, akkor a szervezet egészen különös ételek és italok után sóvárog. Ez néha racionális, de az esetek egy részében teljesen irracionális lehet.

Pl. a só utáni sóvárgás gyakran mellékvese kéreg elégtelenséggel járó betegséget takar. Ilyenkor a szervezet a mellékvese kéreg hormonok csökkent termelődése miatt elveszti értékes ásványi sóit (legfőképpen a nátriumot), ezért ezek a betegek a sót mindennél jobban kívánják.
 
Viszont vashiányos vérszegénységben egy egészen bizarr sóvárgás alakul ki arra, hogy a beteg nagy mennyiségű jeget, jégkockát fogyasszon. Ezt gyakran úgy ropogtatják, mint a kis gyermekek a cukrot. A jelenséget az orvosok pica-nak nevezik. Biológiai haszna még mai is rejtély. Ennek ritkább változata a geophagia vagy föld evése, ami szintén a vashiányos anémia egyik tünete lehet.

Ha a kis gyermek földet eszik, akár többször is, akkor nem elég rászólni, hanem célszerű neki egy vérvizsgálatot csináltatni, hátha ez az egyébként könnyen kezelhető állapot van a jelenség hátterében. 

Persze mielőtt bármit megennénk, a szűrést elvégzi a szem, az orr, a száj. Ha ezen is túljut a megevett étel, akkor már csak a nem tudatos reakciók segíthettek elődeinknek, pl. hányás, hasmenés (mindegyik jó módja a toxikus élelmiszerektől való gyors megszabadulásnak).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!