A staphylococcus aureus baktériumtörzs egyedei, mint pl. az MRSA, jobban kedvelik az emberi vért, mint más emlősök vérét, mivel jobban kötődnek az emberi hemoglobinhoz. A hemoglobin egy oxigénszállító fehérje, mely vasat tartalmaz. Szerkezete hasonlít a klorofilléhoz, csak annak a közepén magnézium van.

Kutatók szerint a hemoglobin genetikai változásának eredménye, hogy egyesek fogékonyabbak a staphylococcus okozta fertőzésekre.

Forrás: Cell Host & Mirobe, dr. Eric Skaar, Vanderbilt University Medical School, Nashville, Tennessee

A staphylococcus baktérium az emberek kb. 30%-ának az orrában él. A baktériumnak nagy szüksége van a hemoglobinra, hogy képes legyen növekedni és fertőzést okozni.

A nagy kérdés az, hogy miért van az, hogy bizonyos emberek folyamatosan megfertőződnek a staphylococcus baktériummal, míg mások nem?

Ehhez valószínűleg a hemoglobin eltérő genetikai szerkezete is hozzájárulhat. A staphylococcus baktérium világszerte jelen van, a legtöbb fertőzésért a bőrön, a szívben ő a felelős.

A staphylococcus aureus antibiotikum rezisztens törzse az ún. MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, azaz Methicillin rezisztens Staphylococcus aureus) kórházi előfordulása egyre gyakoribb.

Mivel teljesen antibiotikum rezisztens organizmus nem létezik, ezért kutatók folyamatosan fejlesztik az újabbnál újabb antibiotikumokat. Olyan antibiotikumokat próbálnak kifejleszteni, melyek meggátolják a baktériumok fém felvételét (kiéheztetik őket), így azok nem képesek növekedni és szaporodni.

A staphylococcus aureus ahhoz, hogy el tudja lopni a vasat a vörösvértestből, felnyitja azt, megköti a hemoglobint, kitépi a hem-et (azt a molekulát, ami a vasat tartalmazza), átpréseli a sejtfalon és lebontja, hogy kinyerje belőle a vas atomot.

Egy isdB nevű fehérje segíti a baktériumot abban, hogy a hemoglobin molekulát magához köthesse. Más baktériumokkal összehasonlítva a kutatók azt találták, hogy a staphylococcus baktérium emberekben sokkal fertőzőbb, mint más emlősökben.

{$up_uri}stap.jpg


Némely törzsei szepszist is okozhatnak és szuper antigéneket (kis méretű, fehérje jellegű toxinok, amik nehezen bomlanak le és hő stabilak, tehát hőre nem károsodnak, csak a vese képes őket kiválasztani a szervezetből) is tartalmaznak. Ezek a szubtípusok órák vagy pár nap alatt végezhetnek az emberrel! Régebben úgy hittük, az igazán veszélyes staphylococcusok a kórházakban és azon belül is a sebészeteken kaphatók el leginkább. Mára azonban kiderült, hogy van olyan MRSA típusú staphylococcus, CA-MRSA (community associated – közösségben szerzett), ami a kórházon kívül is vidáman fertőz, intézményekben, otthonokban. Speciális toxint termel (PVL toxin, Panton –Valentine toxin), ami egyelőre csak rájuk jellemző, de van olyan törzsük is, ami már C típusú enterotoxint termel. A szepszis ebben az MRSA családban viszonylag ritka, főleg influenza után figyelték meg. Sőt, sikerült a staphylococcusok MRSA típusával állatokat is megfertőzni, és bennük egy új típuscsalád alakult ki, az LA- MRSA (livestock associated – élőállatból szerzett), ami azonban mára már nem csak az állatok közt fertőz, hanem emberről emberre is egyaránt terjed. Mivel a világon termelt antibiotikumok 70%-át az állattenyésztésben használják fel, így további rezisztens törzsek kialakulása biztosnak látszik. A „nagy antibiotikum háborúban” jelenleg vesztésre állunk!

A kutatásnak és az új antibiotikumoknak a feltérképezése azért bír komoly jelentőséggel, mert a staphylococcus baktérium nagyon sok szepszis (vérmérgezés) kialakulásáért felelős, ami sok esetben a betegek halálát okozza. Ez főleg legyengült szervezetű betegeknél figyelhető meg, fertőzés, műtét vagy más betegség következtében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!