A legújabb kutatások eredményei azt mutatják, hogy a pár éve még „csoda gyógyszerként” emlegetett koleszterincsökkentő statinok mellékhatásai sokkal rosszabbak, mint azt korábban gondoltuk.

Kutatók észrevették, hogy a statint szedő betegek körében gyakrabban fordul elő vesekárosodás, akut veseelégtelenség és izomkárosodás, ún. myopathia. Egyes betegeknél ezen vesebetegségek rizikója nyolcszorosa a statint nem szedőkéhez képest. Az izomkárosodás miatt kialakuló veseelégtelenség, mely gyakran nem visszafordítható férfiak esetében hatszoros, nőknél háromszoros rizikót jelent a statin szedők csoportjában.

A legutóbbi brit kutatás 2 millió angol beteget vizsgált 6 éven keresztül és megállapította, hogy a statin szedésének az alábbi káros következményei alakulhatnak ki:

- veseelégtelenség
- hályog
- myopathia ( izomkárosodás)
- akut veseelégtelenség

A statin szedése azonban csökkenti a nyelőcsőrák kialakulásának esélyét.
Érdekes, hogy például a meglehetősen magas, nyolcszoros rizikó afroamerikai férfiaknál volt kimutatható, de a különböző szövődmények előfordulási gyakoriságát nagyon jelentősen növelte az I-es és II-es típusú cukorbetegség megléte is.

A magas rizikójú csoportba tartozó nők esetében az alábbi eredményeket hozhatja a statisztika alapján a statin szedése 10 000 főre vetítve:

pozitívum:

- 271-el kevesebb szívbetegség
- 8-cal kevesebb nyelőcsőrák

negatívum:

- 74-gyel több veseelégtelenség
- 23-mal több krónikus veseelégtelenség
- 307-tel több hályog
- 39-cel több myopathia (izomkárosodás)

Magas rizikójú férfiak esetében hasonló számokat találunk, azonban a myopathia előfordulása 110-zel több volt. Természetesen a statinok okozta mellékhatások előfordulási gyakorisága és súlyossága dózisfüggő. Minél nagyobb mennyiségben szedi valaki, annál nagyobb az esélye a mellékhatások előfordulásának.

Ezek az eredmények nem meglepőek, hiszen korábban már több kisebb tanulmány is utalt arra, hogy a statinok mellékhatásai gyakran felülmúlják jótékony tulajdonságaikat. Csoda gyógyszerről tehát messze nem beszélhetünk, sőt valószínűleg azt is bátran kimondhatjuk, hogy a statinok nem a jövő készítményei.

A szívbetegségek, a magas vérnyomás betegség, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség mind-mind összetett, bonyolult betegségek, melyek az esetek legnagyobb részében azért alakulnak ki, mert szervezetünk számára negatívan változik testünk külső és belső környezete. Mivel magát a betegséget is több tényező összessége okozza (kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás, stressz, dohányzás, alkohol, stb.), ezért megelőzni és gyógyítani sem lehet egy rizikófaktorra koncentrálva. Főleg nem tüneti kezeléssel. Korábban már nagyon sokan felvetették, hogy a statinok legfőbb veszélye, hogy egy egészségtelen biztonságérzetet ad a betegeknek, sokan azt gondolják, hogy beveszik a kis pirulát és ezzel minden meg van oldva. Közben pont a lényeg sikkad el, a valódi okok megszüntetése.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen hatalmas szerepe van minden betegség megelőzésében és gyógyításában az életmód változtatásnak, a táplálkozási szokások megreformálásának, a testmozgásnak. Ehhez pedig ma már vannak mankóink, olyan természetes készítmények, melyek segítséget nyújtanak egy új életforma elsajátításához.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!