A szem ideghártyáját retinának nevezzük. A retina központjában helyezkednek el legsűrűbben a foto-receptorok, ezt a régiót maculának hívják. Mivel itt van a legtöbb receptor, ezért ez az éleslátás helye. A retina legértékesebb része tehát a macula.

A 65 év felett kialakuló súlyos látásromlás, vakság vezető oka a macula degenerációja.

Ennek megelőzése különösen fontos és ebben kulcsszerepe van a Luteinnek. A lutein a karotinoidoknak nevezett növényi pigmentek családjába tartozik, amik a természetben előforduló sárga, vörös, vagy narancs színekért felelősek.

Mégis érdekes paradoxon, hogy sok luteint általában a zöld növények tartalmaznak. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minél sötétebb zöld a növény, annál magasabb a lutein tartalma.

A maculában (sárga folt) a lutein koncentrációja ezerszerese annak, amit a vérplazmában mérünk. Úgy viselkedik, mint egy „belső napszemüveg”. Főleg a kék fényt nyeli el, amire a foto-receptorok nagyon érzékenyek. Ugyanakkor erős antioxidáns hatásánál fogva képes a keletkező szabad gyökök káros hatását közömbösíteni. Ez kulcsfontosságú a retina (ideghártya) számára, mivel a foto-receptorok nagyon gazdagok többszörösen telítetlen zsírsavakban, amelyek könnyen oxidálódnak, másrészt a jelentős fényhatás (hiszen a szemlencse is a maculára fokuszálja a fényt!) ezt a hatást tovább erősíti.

Az időskori macula degenerációban (AMD) szenvedő betegeknél alacsonyabb lutein szinteket mértek, mint a hasonló korú egészséges társaikban.

A retina lutein szintje pedig kizárólag csak a táplálékkal felvett mennyiségtől függ.

A jó minőségű táplálék kiegészítők vagy szabad luteint vagy lutein észtert tartalmaznak, amelyek egyformán hatásosak (6 mg napi bevitel mellett számottevően csökkenthetjük az AMD kialakulásának az esélyét).

Ez naponta egy lutein kapszulát jelent. Ha mellé még fogyasztjuk a SuperGreens-t is, akkor szinte mindent megtettünk a látásunk megmentése érdekében.

Az ideális: Lutein + SuperGreens + Omega 3-6-9 zsírsavak kombinációja. Ha sokáig élesen akar látni, ezt fogyassza.

Lutein - Lutein

Omega 3-6-9 - Omega 3-6-9

SuperGreens - SuperGreens

http://www.drtihanyi.hu/uploads/omega250.jpg


http://www.drtihanyi.hu/uploads/lutein.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!