Hogyan tudjuk csökkenteni a szívbetegségek rizikóját, hogyan előzhetjük meg az infarktust, mely a modern világ egyik fő halálozási oka?

A European Society of Cardiology, azaz az Európai Kardiológus Társaság hivatalos adatai szerint 4 szívinfarktust elszenvedett betegből 3-nak nincsenek megelőző tünetei. A betegek ¾-ét tehát úgy éri a szívroham, mint derült égből érkező villámcsapás.

Ettől függetlenül van módszer arra, hogy a szív és érrendszeri betegségeket megelőzzük, előfordulási valószínűségüket jelentősen csökkentsük.
Léteznek ugyanis bizonyos rizikófaktorok, melyek növelik a betegségek előfordulásának esélyét. Ezek közül van, amire nem lehetünk hatással, de van jó pár, amire igen.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/heart.jpg


Melyek azok a tényezők, amelyeken nem tudunk változtatni?

Ilyen tényező az, ha valaki férfi. Vagy hasonlóan nem lehetünk hatással arra, hogy hova születünk, Indiában, Pakisztánban a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása gyakoribb. Szintén növeli a kockázatot, ha valakinek az édesapja 55 éves kor alatt vagy az édesanyja 65 éves kor alatt szenvedett el szív és érrendszeri betegséget. Ezek azok a tényezők, melyeken nem tudunk változtatni, viszont ha lecsökkentjük azokat a rizikófaktorokat, amik tőlünk függnek, akkor azzal jelentősen csökkentjük a betegségek kialakulásának valószínűségét.

Mely tényezők azok, amiken tudunk változtatni?

A legfontosabb tényező a dohányzás és az elhízás. A jelentős túlsúllyal rendelkező, dohányzó emberek hatalmas kockázatot vállalnak, kivívják maguk ellen a sorsot, hiszen sokszorosára növelik annak esélyét, hogy szívinfarktust vagy éppen agyvérzést kapjanak. A dohányzás egyébként a túlsúlynál is veszélyesebb kockázati tényező.

Nagyon fontos, hogy olyan ételeket fogyasszunk, melyek sok antioxidáns tartalmaznak, mert az antioxidánsok képesek semlegesíteni a szervezetre rendkívül káros szabad gyököket. Minimum napi 5 adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása javasolt. Ezt nagyon sokan nem tudják minden nap megtenni, erre vannak az olyan készítmények, mint a SuperGreens, a Green Magma vagy a Power Plants.

Rendkívül fontos, hogy táplálékunk megfelelő mennyiségben tartalmazza a szükséges omega zsírsavakat, ezeket rendszeres hal fogyasztással lehet pótolni, illetve érdemes naponta 1 kapszula omega 3-6-9 zsírsav kombinációt elfogyasztani.

Emellett elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Ezt mindenki saját szervezetének megfelelően végezze. Aki nem képes naponta fél órát futni, kocogni, legalább sétáljon fél-egy órát a friss levegőn.

És végül, de nem utolsó sorban felhívnám a figyelmet a nagy adag (500-1000mg/nap) citrus flavonoidot tartalmazó C vitaminra, mely 13 nagy multicentrikus, randomizált, retrospektív tanulmány alapján nagyon jelentősen csökkentette az LDL (ártó) koleszterin és a triglicerid szintet, ezzel is hozzájárulva jelentős mértékben az infarktusok csökkenéséhez.

A korábban ajánlott napi 50mg (pl. 10dkg citrom, stb.) ebből a szempontból nem elég, de az 1000mg citrus flavonoidot tartalmazó C-vitamin készítmény ideális megoldásnak tűnik.

SuperGreens

Green Magma

Power Plants

C-1000mg citrus flavonoidokkal

http://www.drtihanyi.hu/uploads/veget.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!