Szedjük össze azokat az információkat, amiket a szklerózis multiplex nevű betegségről tudunk!

A szklerózis multiplexben szenvedő betegek többsége 20 és 30 éves kor között kerül felismerésre, ez a leggyakrabban előforduló mozgásszervi betegség fiatalokban.

A szklerózis multiplex az agyat és a gerincagyat érintő betegség. Az idegsejteket körülvevő fehérje burkot, a mielin hüvelyt károsítja, ezáltal megzavarja az idegsejtek közötti információáramlást. A mielin elengedhetetlen az idegsejtek megfelelő működéséhez.

A tünetek nagyon eltérőek lehetnek, van, akinél egészen enyhén, másoknál rendkívül erőteljesen jelentkeznek. Legfőbb tünetek: fáradtság, látászavar, gyengeség, rossz koordináció, zsibbadás, szédülés, égő érzés, súlyosabb esetben bénulás.

A szklerózis multiplex betegségre nagyon jellemző a periodicitás. Vannak jobb és rosszabb időszakok, és ezek folyamatosan váltakoznak.

A szklerózis multiplexnek 4 alapvető fajtáját különböztetjük meg a tünetek alapján:

- benignus, jóindulatú
- hanyatló-javuló (periodikus)
- másodlagos progresszív (hosszabb hanyatló, rövidebb javuló periódusok)
- elsődleges progresszív (nincsenek javuló periódusok)

A szklerózis multiplexről úgy tudjuk, hogy egy autoimmun betegség, tehát a saját immunrendszer támadja meg a szervezetet. A pontos ok még nem ismert, de úgy tűnik, genetikai és külső tényezők kombinációja okozhatja a betegséget.

A szklerózis multiplexnek ma még nincs olyan ellenszere, mely a teljes gyógyuláshoz vezetne, de vannak készítmények, melyek megállíthatják a romlást, illetve jobb életkörülményeket biztosíthatnak.

Több korábbi tanulmányban utaltam arra, hogy a kezelésben és megelőzésben komoly szerepe van a krónikus gyulladásoknak. Kapcsolód tanulmány: Immundiéta - Immundiéta

Emellett vannak kutatások, melyek szerint a kolosztrumnak kifejezetten jó hatása van ebben a betegségben. Kapcsolódó tanulmány: A Colostrum immunológiai hatásai - A Colostrum immunológiai hatásai

Lengyel neurológusok a szklerózis multiplex (SM) krónikus formájában szenvedő 9 betegnek adtak colostrum tartalmú kúpot. A 9 betegből 2-nél nem változott a helyzet, tehát a kezelés előtti ütemben romlott az állapotuk, míg 7 betegnél javulás volt tapasztalható, vagy a kiindulási állapothoz képest rosszabbodás nem alakult ki. Negatív mellékhatás senkinél nem keletkezett.

A megelőzésben tehát hatalmas szerepe van a táplálkozásnak.

A legújabb kutatási eredmények szerint a D-vitaminban gazdag diéta pl. jelentős mértékben nyújthat védelmet a szklerózis multiplex betegséggel szemben. Az elvégzett kutatásban 40%-kal csökkent az SM kialakulása azoknál, akik rendszeresen D-vitamin készítményt fogyasztottak.

A híres New England Journal of Medicine szerint a D-vitamin hiány mára világméretűvé vált az emberekben.

Sok híreszteléssel ellentétben, a D-vitamin nem csak a csontokat érinti. Az utóbbi időben a kutatók újrakezdték a kutatásokat a D-vitaminnal, és számos új és érdekes tanulmány látott napvilágot ebben a témában.

A D3 vitamin pótlása szükséges. Viszonylag sok kell belőle. A D3 vitamin egyike azoknak a kevés vitaminoknak, amelyet a test a napfény segítségével képes saját maga előállítani egy összetett folyamaton keresztül. Egy nem rég megjelent tanulmányból azonban kiderült, hogy a szaúd-arábiai emberek 83%-a D-vitamin hiányos, pedig Szaúd-Arábiánál nem nagyon találhatunk naposabb helyet a Földön. A nap tehát önmagában nem elég.

Egy Minnesotában folytatott tanulmány kimutatta, hogy a vizsgálatba bevont 150 iskolás gyerek és felnőtt 93%-a D-vitamin hiányban szenved. Ugyanennek a tanulmánynak a keretein belül a világhírű Mayo Klinika rámutatott arra is, hogy az afroamerikaiak, kelet-afrikaiak, latin-amerikaiak, és amerikai őslakosok 100%-a D-vitamin hiányban szenved. Ez egy valóban meghökkentő eredmény.

A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszhat az autoimmun betegségek megelőzésében, a szervezet elsavasodásának megszüntetésében, és jótékony hatással lehet olyan betegségekre, mint a Sclerosis Multiplex, a Rheumatoid arthritis, bizonyos rák típusok (mellrák, petefészekrák, vastagbélrák, prosztata rák, stb.).

Az alacsony D-vitamin szint különböző állapotokhoz, betegségekhez köthető: néhány rákos elváltozás, izom gyengeség, az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség, skizofrénia, és szklerózis multiplex.

A D-vitamin ajánlott napi dózisa 400 IU-ban van meghatározva (nemzetközi egység). Ez a mennyiségű D-vitamin az abszolút minimum, amire a testnek szüksége van ahhoz, hogy elkerülje a katasztrofális egészségügyi problémákat.
A D-vitamin biztonságos. Nagyon sok ember keveri a D-vitamint az A-vitaminnal. Szükségünk van mindkét vitaminra, hogy megőrizzük egészségünket, a D-vitamin az A-vitaminnal szemben azonban akkor sem toxikus, amikor nagyobb dózist veszünk be. A félelem a D3 vitamin túladagolásától tehát teljesen alaptalan. Már régen elmúlt az az idő, amikor 100 ezer egységeket adogattak be kis gyermekeknek, ami a 60-as évek jellemző gyakorlata volt. Ezek a mega-dózisok gyakran okoztak vesekövességet, de az ajánlott minimum dózis tízszerese sem képes ilyen hatást kiváltani. Sok kutató a D vitamint nem is vitaminnak, hanem hormonnak nevezi (szintézisét, hatásmechanizmusát tekintve ez teljesen jogos, hiszen sokkal inkább hormon, mint vitamin).

Colostrum - Colostrum

Matuzalem - Matuzalem

SuperGreens - SuperGreens

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!