Egy Kanadában végzett vizsgálat megállapította, hogy a szklerózis multiplex betegségben szenvedők agyából hiányzik egy vegyületcsoport, az ún. neuroszteroidok, amik segítik az agysejteket abban, hogy képesek legyenek javítani működésüket.

Forrás: Brain, szeptember

A neuroszteroidok elsődleges feladata, hogy segítsék a neuronok közti kommunikációt, az agysejtek növekedését, valamint önjavító mechanizmusukat. Ezek a szteroidok az agyban találhatók és semmi közük azokhoz a szteroidokhoz, amelyek segítségével a testépítők hatalmas izmokat pumpálnak, sem az immunrendszer működését gyengítő, gátló szteroidokhoz.  

A kutatás során szklerózis multiplexben szenvedő betegek és egészséges emberek több ezer génjét hasonlították össze, valamint a kisméretű RNS molekulák (mikro RNS) hatását vizsgálták. Az elmúlt időszakban a kutatók figyelme az RNS irányába fókuszálódott, mivel kiderült, hogy azok fontos szerepet játszanak abban, hogy a gének hogyan működnek és milyen fehérjéket gyártanak. Megdőlt ugyanis az a korábbi vélekedés, hogy az RNS csupán egy információ közvetítő a DNS és az őket kódoló fehérjék között.

A kutatók azt vették észre, hogy a szklerózis multiplexben szenvedő betegek bizonyos génjei másként viselkednek, ami egy bizonyos neuroszteroid (allopregnanolone) alacsonyabb szintjét eredményezi. Korábbi tanulmányok már megerősítették, hogy ennek a neuroszteroidnak fontos szerepe van az agy megfelelő működésében (sejtek közti kommunikáció, önjavító mechanizmus).

agysejt, szklerózis multiplex, SM

Amikor a kutatók a szklerózis multiplexben szenvedő kísérleti egereknek allopregnanolone-t adtak, csökkent a gyulladás mértéke az agyban, valamint javult az agysejtek közti kommunikáció.

A kutatás vezetője szerint felismerésük segítségével új stratégia nyílhat meg a szklerózis multiplexben szenvedő betegek kezelésében.     

Javasolt étrend-kiegészítők:

-    Matuzalem internal tabletta
-    Matuzalem sublingual tabletta
-    Omega 3-6-9

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!