A tehéntej két év alatti gyermeknek nem való. Ha a gyerekek korábban kapnak tehéntejet, akkor kb. 3%-ukban kialakul a tehéntej allergia. Ez az allergia teljesen más, mint a laktóz intolerancia. A laktóz intolerancia nem gyermekkorban, hanem felnőttkorban kezd kialakulni és minél idősebb valaki, annál gyakoribbá válik.

A fő tünete az, hogy tejfogyasztás után kellemetlen puffadás, feszülés, gyakori, intenzív hasmenés jelentkezhet. A laktóz tejcukor. A tejcukrot gyermekkorban még jól tudjuk bontani, de később a bélhámsejteknek ez a tulajdonsága fokozatosan elvész, így a bontatlan laktózt a bélbaktériumok falják fel. Innen ered az intenzív gázképződés és a hasmenés. Laktóz mentes tej fogyasztásával lehet ellene védekezni. 

A valódi tehéntej allergia egészen más. Ez mindig kisgyermekkorban mutatkozik meg legintenzívebben, és később az allergiás tünetek csökkenhetnek, szerencsés esetben el is múlhatnak. Leginkább viszkető, nedvedző bőrkiütések jellemzik, de okozhat nehézlégzést (asztmás rohamot), erős szívdobogást, vérnyomásesést is a tej fogyasztása. A tünetek oka az, hogy a tej fehérjéire válik kórosan érzékennyé a szervezet. 

A tejben sokféle fehérje megtalálható. A legnagyobb mennyiségben a kazeint tartalmazza, de ezzel szemben az allergia szinte soha nem fordul elő (az anyatej és a tehéntej kazeinjei nem sokban különböznek).
 
Van viszont a tehéntejben egy olyan fehérje molekula, ami az anyatejben soha nem fordul elő: ez pedig a béta–laktoglobulin. A tehéntej allergia kialakulásáért a béta laktoglobulin a felelős. A fermentált tejtermékek, pl. kemény sajtok már nem tartalmazzák ezt a molekulát, ezért fordulhat elő az, hogy valódi tehéntej érzékenyek is fogyaszthatnak, pl. Parmezán sajtot az esetek túlnyomó többségében következmények nélkül.

milk_6.jpg
 
Érdekes, hogy felnőtt korban az esetek kétharmadában a tehéntej érzékenység megszűnik („kinövi” a betegséget), de a betegek egyharmadában ez az érzékenység az egész életen át megmarad.

Kisgyermek korban a bélfal áteresztő képessége még lehetővé teszi, hogy ez a fehérje (béta laktoglobulin) felszívódjék részben és az immunrendszer ez ellen az idegen fehérjével szemben szenzivizálódik. Ennek következtében alakul ki a valódi tehéntej allergia.

Aki ebben a betegségben szenved, annak kerülnie kell a tehéntej fogyasztását, de akinél ez a betegség nem alakult ki, ott is csak mértékkel ajánlott fogyasztani (lásd laktóz intolerancia), mivel a tehéntej rendeltetése borjútáp, és nehéz megmagyarázni azt, hogy miért kell egy felnőtt embernek naponta több dl, vagy liter borjútápot elfogyasztania. 

Mai tudásunk szerint az anyatejes szoptatást sem javasoljuk már  egy év elteltével, és azt gondolom, kevesen tartanák normális dolognak, ha egy felnőtt ember naponta több dl anyatejet fogyasztana el, pedig az anyatej sokkal közelebb áll hozzánk, mint a tehén teje. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!