Az elmúlt években a vastagbéltisztítás népszerű módjává vált a szervezet méregtelenítésének, ugyanakkor visszaszorította a vastagbél egészségének egy sokkal fontosabb aspektusát, a mindennapi étrend gondos megválasztását. A béltisztítás, miközben időnként hasznos, többnyire a fogyókúrás programok elindításának remek módja. 

Az Egyesült Államokban a székrekedés és egyéb emésztőrendszeri rendellenességek komoly problémát jelentenek.

Ez a többnyire feldolgozott ételek fogyasztásának, a tápanyag-, és rosthiányos étkezésnek köszönhető. A legtöbb ilyen élelmiszer nem segíti elő az emésztőrendszer egészséges működését.

A kúraszerű béltisztítás nem orvosolja az éveken át tartó rossz táplálkozás káros hatásait. A legjobb módja a belek tisztán tartásának a méregtelenítő és vastagbéltisztító ételek bevezetése a mindennapi étrendbe.

Az egyik ilyen élelmiszer a mangó, egy finom, egzotikus gyümölcs, amely rendkívül édes, narancssárga színű, puha állagú és jellegzetesen fanyar. A mangót már régóta használják népi orvosságként a székrekedés enyhítésére, mivel hashajtó hatással rendelkezik.

Fogyasztható nyersen vagy szárítva, de frissen több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Az éretlen mangó különösen hatásos székrekedés ellen, de az íze egy kicsit kesernyés. A gyümölcsöt fogyaszthatjuk önmagában vagy desszert részeként.

Egy másik kiváló étel a belek mozgásban tartására a probiotikus joghurt. Fontos, hogy olyan joghurtot válasszunk, amely csak minimálisan feldolgozott, hiszen a feldolgozott és több összetevős joghurtok nem biztosítanak ugyanilyen előnyöket. A legtöbb probiotikus joghurt pasztőrözött, stabilizátorokat és édesítőket tartalmaz. A rengeteg cukor és pasztőrözés teljesen hatástalanná teszi a joghurtot. 

A joghurt egészséges baktériumai képesek megtelepedni a bélrendszerben és harcolni a székrekedés és egyéb bélrendszeri kellemetlenség ellen. Más erjesztett élelmiszerek is, mint például a kefir és bio vaj is remek probiotikus források.

A lenmag is gazdag rostokban és bélbarát tápanyagokban. Darálva hozzáadhatjuk turmixokhoz vagy gabonapelyhekhez és rászórhatjuk a legtöbb ételre anélkül, hogy változtatnánk az izén.

A lenmag rengeteg egészséges fehérjét, hasznos zsírsavat és rostot tartalmaz. Könnyen emészthető és laktató hatása órákig tart. A lenmag az egyik legnagyszerűbb élelmiszer a belek tisztán tartására, továbbá természetes, irritációmentes hashajtóként is alkalmazható. A lenmag rostos, szemcsés szerkezete a bélfalon természetes súroló és tisztítószerként is viselkedik.

Rostokban gazdag, könnyen puffadó vagy természetes síkosítóként használható gyümölcsök is alkalmasak a belek tisztán tartására. Bio alma, szőlő, ananász, papaya és kivi az egész emésztőrendszerre jó hatással van. Ezek a gyümölcsök nem csupán rostokban gazdagok, értékes enzimeket is tartalmaznak, melyek elősegítik az emésztést.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!