Egy átlagos cigarettát 5 perc alatt, kb. 10-12 szippantással el lehet szívni. Ez alatt az 5 perc alatt nagyjából 4 000 különböző, többségében mérgező vegyület jut el szerveinkbe, szöveteinkbe.

Az első 10 másodperc

Az első szippantás során a füst áthalad a szájon, ahol egy vékony barna film réteget hagy a fehér fogakon. A mérgező gázok, mint pl. a formaldehid vagy az ammónia azonnal riadóztatják az immunrendszert, ezáltal gyulladások alakulnak ki mindenfelé a szervezetben.

Amikor a füst a légcsőbe jut, lassítja a csillók működését, melyek segítenek megtisztítani a légutakat a slejmtől és más, betolakodó anyagoktól. Közben a nikotin a tüdő sok millió kapillárisán keresztül közvetlenül a véráramba jut.

{$up_uri}Betegsegek/smoking5.jpgEkkor a szervezet kap egy energia löketet, mivel a nikotin stimulálja a mellékvesét, így adrenalin kiáramlást indukál, ami növeli a vérnyomást és a pulzust.

Ezzel párhuzamosan a füstben lévő szénmonoxid elkezd feldúsulni a vérben, így kevesebb oxigént tud szállítani a szervekhez.

A véráram segítségével a nikotin eljut az agyba, ahol bizonyos idegsejtek dopamint szabadítnak fel.

5 perc elteltével

Mivel a dopaminszint gyorsan visszaáll a normális értékre, a szervezet egy újabb „löket” után kezd el sóvárogni. Ez vezet a hozzászokáshoz és ettől olyan nehéz letenni a cigarettát.

Látható tehát, itt valódi addikcióról (hozzászokásról) van szó. Ezért a legjobb a dohányzást el sem kezdeni, de ha már az addikció kialakult, akkor a dohányos embert segíteni és nem büntetni kell, mert utóbbi nem vezet sehova sem.

A leszokásban gyógyszerek is segíthetnek, de ezek mellékhatásai nem elhanyagolhatóak. A dohányzó emberek lehetőleg kerüljék a béta karotint (pl. sárgarépa), mert a tüdőrák valószínűségét ez 30%-kal megnöveli az ő esetükben. Jó viszont a napi 3-4 g C-vitamin, a zöldárpa csíra tabletta (Greeen magma) és a Matuzalem a káros hatások csökkentésében.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!