A Földön az áfonyák mintegy 300 fajtája ismert. Kiemelkedik közülük a tőzegáfonya (cranberry), mely hazánkban is előfordul.

A tőzegáfonyát nagyon sokan összekeverik a vörös áfonyával (vaccinium vitis-idaea), azonban a kettő nem ugyanaz.

A két áfonya hatóanyag tartalma hasonló, cukortartalmuk azonban nagyon különbözik. A vörös áfonya 12% cukrot, míg a tőzegáfonya csupán 3% cukrot tartalmaz.

Az áfonyák festékanyagai az antocianinok, s ezek a gyümölcs biológiailag legfontosabb alkotóelemei. Az antocianinok erős antioxidáns vegyületek, védenek a sejtkárosodás és a rák ellen.

A gyümölcssavak, pektinek, cseranyagok, vitaminok magas koncentrációban találhatók az áfonyákban. Jelentős az A-vitamin tartalmuk.

Tudományosan igazolt, hogy a tőzegáfonya hatékony a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében és kezelésében.

Használható a szem különféle betegségeinek kezelésére (elsősorban: farkasvakság). Baktériumölő hatású.

A tőzegáfonya az egyik legmegfelelőbb természetes gyógyszer a szívinfarktus megelőzésében és gyógyításában.

Azoknak, akik valamilyen érrendszeri, koszorúér vagy egyéb szívbetegségben szenvednek, javasolt a fogyasztása.

Gyógyító hatását annak köszönheti, hogy magas a kálium és érvédő festéktartalma. Stabilizálja a szívritmust, védi az ereket.

Tőzegáfonya fogyasztása javasolt érszűkület, érelmeszesedés, vénákkal és artériákkal kapcsolatos rendellenességek esetén.

http://pirosmedicina.drtihanyi.hu/uploads/cranberry.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!