Nem egységes a vélemény szakemberek körében sem, hogy mennyi lehet a TSH (thyroid stimulating hormon) ideális értéke. Jelenleg a normálisnak tekinthető TSH-szint 0,5 és 4,6 mIU/l között van, ennek következtében a lakosság kb. 95%-a beleesik ebbe a tartományba. Ezzel párhuzamosan azonban nagyon sok embernél normál TSH-szint mellett is jelentkeznek a pajzsmirigy alulműködés tünetei.

Több kutatás is vizsgálta a TSH-szint, valamint az általános egészségi állapot kapcsolatát és az alábbi megállapításokra jutottak:

-    a 25 000 egészséges norvég résztvevő bevonásával készült tanulmány megállapította, hogy az 1,5 és 2,4 közötti TSH-szint 41%-kal, míg a 2,5 és 3,4 közötti TSH-szint 69%-kal növeli a halálozást 8 éven belül azokkal szemben, akiknél az érték 1,5 alatt van
-    egy olasz tanulmány szerint terhes nőknél a 2,5 és 5 közötti TSH érték 70%-kal növeli a vetélés valószínűségét

Holland kutatók azt találták, hogy a TSH-szint hatással van a szülésre is és egyértelműen befolyásolják a farfekvéses szülés valószínűségét:

-    0,5 alatti TSH: 0%
-    0,51-0,71: 1%
-    0,71-2,45: 5%
-    2,5-2,89: 11%
-    2,89 feletti TSH: 14% a farfekvéses szülés esélye

A fenti tanulmányokból egyértelműen látszik, hogy a legalacsonyabb TSH-szinthez a legjobb egészségi állapot társul, 1,5-ös TSH-szint alatt jelentős egészség javulás következhet be, terhes nőknél pedig kritikus a TSH-szintje. A pajzsmirigy alulműködés kezelése során jelenleg a TSH érték az irányadó és ennek megfelelően állítjuk be a T4 szintjét. A TSH-ra titrálunk. Az iménti eredmények alapján megfontolandó, hogy szűkebbre vegyük a határokat, pl. TSH 0,5-2,5 közötti értékekre.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!