Sokan előszeretettel olvasgatják a gyógyszeres dobozokon lévő információkat, valamint az egyes gyógyszerek okozta mellékhatásokat. De kérdés, hogy hányan tudnak helyes választ adni az alábbi két kérdésre?

1, Mi a para-acetylaminophenol?
2, Mi az APAP?

Ha Ön mind a két kérdésre az „acetaminophen” választ adta, akkor gratulálok, tökéletesen eltalálta a megoldást.

De ne keseredjen el akkor sem, ha nem sikerült kitalálnia a helyes választ. Kevés olyan ember ismeri a fenti két kifejezést, aki nem orvos vagy egészségügyi dolgozó. Sajnos azonban főleg ennek köszönhető, hogy az elmúlt években az acetaminofen az akut májelégtelenségek egyik fő okozójává lépett elő.

A para-acetylaminophenol az acetaminofen kémiai neve, az APAP pedig ennek rövidítése.   coldflu.jpg

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy acetaminofen tartalmú készítményt vesznek be és a készítmény egyik súlyos mellékhatásaként a sürgősségi osztályon kötnek ki súlyos májbetegséggel.

Egy 2005-ös tanulmány szerint az acetaminofen túladagolás az elsődleges oka az akut májelégtelenség kialakulásának az USA-ban ("Acetaminophen-Induced Acute Liver Failure: Results of a United States Multicenter, Prospective Study").

A tanulmányban résztvevő betegek közül 74 meghalt, 23-an máj transzplantáción estek át, míg 178 beteg transzplantáció nélkül élte túl az akut májelégtelenséget.

A betegek egy jelentős részénél azért alakult ki az életveszélyes állapot, mivel két, azonos hatóanyag tartalmú, de eltérő készítményt fogyasztottak.

Nyakunkon az influenzajárvány, ezért fokozottan figyeljünk arra, hogy még véletlenül se adagoljuk túl a teljesen ártalmatlannak tűnő influenza, ill. megfázás ellen árult készítményeket, amikről azt állítják, hogy egy pohár forró vízben oldva megszűntetik a betegség tüneteit és különösen ne szedjünk egyszerre több készítményt.

Az acetaminofen túladagolása ugyanis rendkívül súlyos állapot kialakulását eredményezheti! 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!