Várható élettartamunk hosszát alapvetően két tényező befolyásolja: az egyik a gének, a másik a környezet.

Sokáig tartotta magát az a dogma, hogy a gének vonatkozásában nincs keresni valónk, az ott megszabott élettartamot csak rövidíthetjük, de hozzá nem adhatunk a környezet által.

Ami a környezeti feltételeket illeti, betegségeink 90%-a az étkező asztalnál keletkezik, tehát lényeges, hogy mit és mennyit eszünk, mit és mennyit iszunk, a fennmaradó 10%-ot határozza meg, hogy mennyit mozgunk és mit lélegzünk be, valamint milyen mentálhigiénés és személyes higiénés környezetben élünk.

Dogmaként hirdettük, hogy az emberi életkor legvégső határa 120 év. De miért pont ennyi? És hogy az orvostudománynak nem célja, csak mintegy mellékterméke, hogy a betegségek megelőzése és a jobb gyógyítás által nem csak élet minőségünk, de annak a hossza is növekszik.

Szerintem egyik állítás sem igaz. Két éve halt meg egy francia hölgy, aki dokumentáltan 122 éves volt és egy japán úr is, aki szintén túllépte ezt a bűvös határt. Azt tanították eddig, hogy az ember átlagosan 30 évvel rövidíti meg lehetséges élete tartamát az őt érő negatív hatások miatt. Akkor bizony Calmette asszonynak 152 évig kellet volna élnie „ideális esetben”.

Ha beletekintünk a lexikonokba, hogy megtudjuk az állatok meddig élnek, a legkülönbözőbb, gyakran egymással köszönő viszonyban sem lévő különbségeket tapasztalunk. Mindez rávilágít tudásunk hiányosságaira. A normál sejtek átlag 50 osztódás után sejttenyészetben elpusztulnak, míg a rosszindulatú daganatos sejtek elvben örök életűek.

Ezt annak tulajdonítják, hogy a kromoszómák végén lévő szakasz, a telomer, minden osztódás után rövidül és a végén elfogy, ekkor a DNS szétnyílik, mint egy zippzár és a sejt elhal. Csakhogy a tumor sejtek képesek a telomer megnövelésére, ezért az nem fogy el, így elvben örök életűek lesznek. A probléma megvilágítása tavaly Nobel díjat ért.

Azt is tudjuk, hogy a sovány, de jól tartott patkányok majdnem kétszer olyan sokáig élnek, mint kövér társaik. De a lényeg nem ez, hanem az, hogy ezeknek a patkányoknak az utódai is hosszú életűek lesznek. Ugyan ilyen jelenséget már embernél is megfigyeltek (ember csoportoknál, akik sokáig éheztek fiatal korukban, de utódaik az átlagnál lényegesen tovább éltek). Akkor most vissza hat-e a környezet a génekre vagy sem? A válasz egyértelműen IGEN.

Az értékrendszerek változásának a korát éljük. Aki egészség tudatosan él az magának, de majdan születendő utódainak is hosszabb, jobb minőségű élet feltételeit teremtheti meg.

Ma azt mondják, az egészség drága dolog. Mégis ma még az emberek összességében sokkal többet költenek alkoholra, cigarettára, egészségtelen táplálkozásra, mint jó minőségű étrend kiegészítőkre. Úgy látszik, a rövid és rossz minőségű életre még mindig több a „vevő”, mint a hosszú, és egészséges, utódainkra is „átörökített” életre. A prioritások azonban fokozatosan megváltoznak. Nem fogunk kétévente LCD Tv-t cserélni, sem háromévente autót, annak a világnak a mostani válsággal talán örökre vége van.

Helyette eljött a lehetősége annak, hogy tegyünk, mert tehetünk azért, hogy tovább és egészségesebben éljünk. Ez a legfőbb prioritás mostantól.

Honlap családom erről a változásról, és ezt az új gondolkodást elfogadó embereknek szól.

Zöld Medicina

Piros Medicina

Fehér Medicina

Egészséges fogyás

Komplementer Medicina

Lúgosító, zöld italok

Bios Life Slim

Természetesen minden erőmmel és lehetőségemmel azon leszek, hogy segítsek akkor is, ha már nagy a baj, de nem az utolsó utáni lehetőséget kínálom olvasóimnak.

Az étrend-kiegészítők és egyáltalán az egészség piac egy rendkívüli dinamikával fejlődő, de ennek „köszönhetően” egyre jobban szerteágazó, egyre bonyolultabb, áttekinthetetlenebb piac. Ebben a dzsungelben kívánunk rendet rakni, kiszűrni a legjobb, leghatásosabb, legkiválóbb minőségű termékeket és hozzárendelni őket azokhoz a célcsoportokhoz, akiknek valóban szükségük van ezekre a termékekre. A „mindenre jó” típusú „csodaszerek” ideje lejárt!

Célunk a folyamatos innováció, az állandó megújulás, és fejlesztés. Ezek szépen csengő szavak, de mit is jelentenek az Ön számára? Megállás nélkül kutatunk, böngészünk és keressük a megfelelő adatokkal, tanulmányokkal alátámasztott, tudományos evidenciákat. Ezért egy percig sem ragadunk le, palettánk folyamatosan bővül és megújul.

A következő években, így 2010-ben is ezt tapasztalni fogják mindazok, akik követnek bennünket.

Mindezek előrebocsátásával, mindenkinek kívánok Egészségben Gazdag, Boldog és Eredményes Új Esztendőt!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!