A néhai híres humorista, Rajkin szavai ezek: „valami van, de még nem az igazi”. Ha megtekintjük  a 2009-es születéskor várható élettartamot becslő táblázatokat, akkor Magyarországnál 74,5 év szerepel. 1990-ben ez az érték még csak 69,5 év volt.

Különösen érdekes ez akkor, ha közben megvizsgáljuk Oroszország adatait, ahol 1990-ben a születéskor várható élettartam 69,3 év volt, míg 2009-re ez az érték 66,7 évre csökkent!
Még sem lehetünk elégedettek.
 
A szomszédos Ausztriában a születéskor várható élettartam a 2009-es adatok szerint 80,6 év,  Franciaországban 81,4 év, Olaszországban pedig 81,7 év. A mediterrán világ fölénye zsugorodni látszik: Hollandia 80,8 év, Finnország 80,2 év, de ez nem azért van, mert a mediterrán országok statisztikái romlottak volna (Olaszország 1990: 77,2 év, Franciaország 1990: 77,6 év), hanem a mediterrán világ „költözött” északabbra.Európa térkép
 
Bár a hazai adatok bíztatóak, nem lehetünk elégedettek. Minden országban csökkent a szív-, és érrendszeri megbetegedésekből következő halálozás, kivéve Oroszországot, ahol nőtt. Ha összehasonlítjuk Finnországgal, akkor az oroszoknál a szív-, és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás hatszorosa a finneknél mért értéknek!

A szív-, és érrendszeri betegségekből adódó rizikó pusztán megfelelő étrenddel 50%-kal csökkenthető (INTERHART STUDY).

Az Európa szerte megfigyelhető javulás hátterében két tényező áll.

1.    Az egyik a magasabb szintű orvosi ellátás.
2.    A másik és sokkal fontosabb, az életmód változása. Itt már igen kis eredmények is sok életévet jelentenek.
 
Nézzük csak meg pontosan. Az EUROASPIRE I. II. III. (szívbetegeken végzett, sok országra kiterjedő, több évtizedes vizsgálat) megfigyelése szerint az elmúlt húsz évben a dohányzás nem növekedett, de nem is csökkent. A koleszterin szintje az embereknek kismértékben ugyan, de csökkent, ugyanakkor az elhízás fokozódott, a cukorbetegség gyakorisága megnövekedett, és a betegek 50%-ának a vérnyomása is magasabb a kívánatosnál.
 
Gondoljunk csak bele: ha a dohányzás csökkenne, az elhízás gyakorisága is mérséklődne, többet mozognánk, és étrendünk is egészségesebb lenne,  még mennyi egészségben eltöltött életévet nyerhetnénk!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!