Nagyon sokan szenvednek vesekő betegségben. A vesekövek egy igen nagy csoportja a kalcium oxalát, mely gyakran vesehomok formájában kiürül, de ha nem, akkor nagyon fájdalmas vesegörcsök okozója lehet. Ellene a vizelet pH változtatásával védekezni nem lehet.

A kalcium oxalát kövek tűhegyes kristályok, a kristály magjában egy vízmolekula foglal helyet. A modern kutatások azonban kiderítették, hogy a teákban található fenolok (zöld tea, fekete tea) képesek arra, hogy megnöveljék a kalcium kristályok víztartalmát, ezáltal a kristályok növekedése lelassul, azok instabillá válnak, és könnyen részeikre esnek, mielőtt még elérnék azt a méretet, amikor már panaszt okoznak.

(www.rsc.org 2009.november 15)

Valószínű, hogy ezek a fenol molekulák képesek más kalcium köveket is fellazítani (kalcium foszfát, kalcium karbonát), melyek a fogkő kialakulásában is meghatározó szerepet játszanak. Itt elsősorban a kis molekulájú fenolok szerepe a meghatározó (C6H4OH), nem pedig ezek polimerizált változatai.

Ilyen magas fenol tartalom mérhető a zöld tea kapszulában, és a Matuzalemben is.

A húgysav kövekről már korábban írtam, és ott részletesen kitértem arra, hogy a lúgos pH-jú vizelet egyáltalán nem kedvez a húgysavkövek kialakulásának. Ilyen hatást érhetünk el a Super Greens fogyasztásával vagy a Green Magma, zöld árpacsíra kivonattal.

Ezért nagyon fontos a vizelet vizsgálata és a kiürített kövek kémiai analízise, hiszen nem mindegy, milyen kőről van szó. Látható azonban, hogy pusztán csak bő folyadékfogyasztással nem előzhető meg a vesekövek kialakulása, nagyon jótékonyak lehetnek az alábbi készítmények: Matuzalem, Super Greens, Green Magma.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!