Most nem a cukorról fogok írni. Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy ami édes, az általában nem mérgező, nem veszélyes. Az édes íz jutalom a szervezete számára, tehát nem lehet mérgező. Pedig ez nem igaz. A cukrokon kívül sok más vegyületnek is édes lehet az íze. Vannak köztük nem toxikusak, pl. aminosavak (glicin, alanin, szerin), de előfordulnak a természetben olyan nem szerves anyagok, amik szintén édesek, viszont erősen mérgezőek. Ilyen pl. a berilium klorid vagy a két vegyértékű ólom acetát. Ez utóbbi az emberiség kultúrtörténetében is nagy szerepet játszott.

Ha megtekintjük az ókori Rómából származó császárok és szenátorok szobrait, nem lehet nem észrevenni, hogy többségük ötvenes évei táján már teljesen kopasz és fogatlan volt. Ezt sokan a krónikus ólommérgezéssel magyarázzák, mivel a vízvezetékek központi gerincéhez általában ólomvezetékkel csatlakoztak a háztartások. Igen ám, csakhogy az ólom a vízben nem jól oldódik, tehát nem valószínű, hogy az egész város krónikus ólommérgezésben szenvedett. Másról volt itt szó.
 
Kedvelt és drága italnak számított Rómában a Sapa. Ez savanyú bor és must keveréke volt, amit összeforraltak és addig főzték, míg az egynegyedére be nem sűrűsödött. A felére sűrített változat a  caroneum volt, míg a harmadára sűrített a defrutum. Érthető, hogy miért a Sapa volt a legdrágább.

A sűrítést követően olyan mázas cserépedényben (amphorákban) tároltak hosszú ideig, aminek a festékanyaga nagyon sok ólmot tartalmazott. Ez az ital képes volt tehát az ólmot kioldani és a keletkezett édes ólom acetát az italt még ízletesebbé és mérgezőbbé tette. Az amphorás érlelés tehát erősen mérgezővé, de édesebbé tette az italt.

Ezt az egyszerű polgár megfizetni nem tudta, így ez a fajta ólommérgezés a gazdagok „kiváltsága" lett. Ők ebből jó sokat ittak, ezért valamennyien krónikus ólommérgezésben szenvedtek. Az ismétlődő hasi görcsök, a személyiség megváltozása, (depresszió, álmatlanság, hallucinációk), a gyors fizikai és mentális leépülésük mind-mind erre utalt. Úgy tűnik, a birodalmak felemelkedése és bukása elsősorban az elfogyasztott italoktól, megevett ételektől függött és csak másodsorban a járványoktól, tartós klíma változásoktól.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!